Monday, March 2, 2015

The Dooleys - Sallie May Dooley

Sarah (“Sallie”) O. May, de 8e van negen kinderen en een nazaat van verschillende oude families in Virginia werd geboren op 23 juli 1846 op haar ouders’ plantage in Locust Grove wat onderdeel uitmaakt van Lunenburg County. Haar vader Dr. Henry May was geboren in Petersburg en was een nazaat van de Nathaniel Harrison of Brandon Plantation and Sir Edward Digges, een van de vroege koninklijke gouverneurs van de kolonie (1655-58). Haar moeder, Julia Jones overleed toen Sallie slechts 7 jaar oud was. Daarna bracht Sallie lange(re) periodes door bij haar oudere getrouwde zussen die in Staunton, Virginia woonden. Ze trouwde de veelbelovende jonge advocaat James Dooley in 1869 en begonnen hun leven samen in Richmond.

In 1886, kochten de Dooleys een groot perceel grond aan de oevers van de James River. Het kinderloze stel, beiden inmiddels de 40 gepasseerd begonnen de bouw van hun nieuwe huis en de transformatie van het perceel. Sallie Dooley was een fervent horticultuur student. Ze was dan ook actief betrokken bij de aanleg, inrichting en onderhoud van de tuinen van Maymont.

Sallie Dooley was ook een auteur en in haar poëzie zie je haar passie voor tuinen terug alsmede haar passie voor de landelijke vooroorlogse wereld waarin ze opgroeide. Haar boek getiteld: “Dem Good Ole Times”, wat gepubliceerd werd door Doubleday Page en Co in 1906 is een verzameling van reflecties en verhalen, verteld vanuit het perspectief van een slaaf. Het boek is geschreven in het dialect wat door de slaven gebruikt en gesproken werd. Sallie Dooley kende dit dialect nog uit haar kindertijd.

In 1882 richtte Sallie, als regentes, Virginia’s eerste branch op van de “Dochters van de Amerikaanse Revolutie”, de “Old Dominion Branch” om precies te zijn. Ze was tevens een van de oprichtsters van de “Koloniale Dames van Virginia” wat een onderdeel was van de “Orde van de Crown” (Amerikanen van koninklijke komaf). Ze was tevens een supporter van Vereniging ter behoud van de Antiquiteiten in Virginia en de Virginia Historical Society. De Virginia Historical Society bestaat momenteel nog steeds en is gehuisvest in een monumentaal gebouw in Richmond aan 428 N. Blvd. Zeker een bezoekje waard.

Sallie Dooley overleed in haar zomerhuis, Swannanoa op 5 september 1925 op 79-jarige leeftijd. Haar testament bevatte enkele zeer grote donaties waaronder $500,000 dollar aan het Crippled Children’s Hospital, $500,000 voor de Richmond Public Library en $250,000 voor het bisdom Virginia. Tevens was bepaald dat de juwelen van Sallie verkocht moesten worden en de opbrengst zou worden gedoneerd ten behoeve van missies van het bisdom. Zoals aangeraden door haar man liet ze Maymont na aan de stad Richmond onder de voorwaarde dat Richmond het landhuis en de tuinen als museum zou openstellen voor het publiek. Maymont werd als museum geopend voor het publiek in maart 1926.

No comments:

Post a Comment