Monday, March 30, 2015

Maymont - Arboretum

Het arboretum van Maymont heeft een oppervlakte van 100 acres (ongeveer 0.40 km2) en bevat duizenden mooie bomen en struiken. Een aantal is specifiek afkomstig uit Virginia en zijn opmerkelijk vanwege hun grootte en schoonheid. Het Arboretum bevat tevens meer dan 200 exotische soorten bomen en planten door de Dooleys geïmporteerd zijn in het begin van de 20e eeuw, toen burgemeester Dooley een aanplantprogramma begon van aanzienlijke omvang.

De Dooley’s reisden de hele wereld over en bezochten internationaal beroemde tuinen tijdens hun trips. Men gaat ervanuit dat deze bezoeken de aanleiding vormden om een arboretum aan te leggen op Maymont. De bomencollectie van de Dooley’s bevat zowel exotische als oorspronkelijke bomen herbergt een ongewoon hoog niveau van wereldwijsheid en verfijning. Op basis van de samenstelling gaat men er vanuit de bomen niet alleen voor hun schooheid verzameld werden, maar tevens voor wetenschappelijke en educatieve doeleinden. De grootte en leeftijd van vele van de exotische boomsoorten duidt erop dat deze zeer zorgvuldig op specifieke locaties geplant zijn om ervoor te zorgen dat ze in de daaropvolvende jaren optimaal konden groeien. Dit betreft onder meer de False Larch, de Pseudolarix kaempferi, uit Japan; de witte Enkianthus, Enkianthus perulatus, een struik uit China; en de Perzische Ironwood, Parrotia persica.

In 1986 werd Maymont’s Arboretum erkend als een van de meest noemenswaardige arboretums in het land door bomenexperts. In 1982 zei een van de experts zelfs dat het arboretum dusdanig uniek is, dat het in geen honderd jaar elders gekopieerd kan worden. Momenteel huisvest het arboretum specifieke exotische bomen zoals de blauwe atlas cederboom, Cedrus atlantica; Cryptomeria, Cryptomeria japonica; Europese wijnblad lindeboom, Tilia europea en de eerder genoemde Perzische Ironwood.

Een van de goede eigenschappen van het arboretum is dat in de oorspronkelijke aanleg, alle bomen voldoende ruimte hebben gekregen om te groeien en uit te breiden. Een bekende horticulturist merkte ooit op dat de persoon die het arboretum aangelegd heeft, heel erg goed bekend moet zijn geweest met hoe bomen groeien aangezien in veel arboretums men er jaren later achterkomt dat de bomen te dicht bij elkaar geplant zijn.

Tevens uniek zijn de ongeëvenaard mooie vergezichten die te vinden op het landgoed. Deze vergezichten zijn niet gekunsteld noch gepland. Deze kritische prestatie is een voorbeeld van een van de belangrijkste doelstellingen van het landschap tuin stijl. De moderne toevallige bezoeker merkt mogelijk de meer formele planting van bomen langs Magnolia Drive of de styllistische rij van evergreens van en naar het wachtershokje bij de poort. Veel bezoekers kunnen maar moeilijk geloven en bevatten dat toen de Dooley’s de grond kochten in 1880, dit stuk grond niet meer was dan landbouwgrond.

Eer komt hier vooral toe aan de Dooley’s die intensief betrokken waren bij de aansleg van elk aspect van het landgoed.

No comments:

Post a Comment