Monday, March 16, 2015

Maymont - The Italian Garden

Noland en Baskervil uit Richmond hebben de Italiaanse tuin aangelegd voor de Dooley’s. Voor de aanleg werd gebruik gemaakt van klassieke elementen en concepten die ontwikkeld zijn in Italië in de 15e en 16e eeuw. De kleine waterval en de fontein bij de Oostelijke ingang van de tuin lijken qua patroon en ontwerp heel erg op een soortgelijke waterval en fontein bij de Villa Torlonia nabij Rome. De stenen die gebruikt zijn, zijn van graniet, afkomstig uit Petersburg in Virginia en qua steenwerk is er tot op heden geen vergelijkbare tuin ter wereld die tevens opengesteld is voor het publiek.

De tuin heeft een groot aantal specifiek Italiaanse elementen zoals de fonteinen, de geometrisch aangelegde bloemenperken, beelden en het contrast tussen zon en schaduw met de lange pergola die uitstrekt langs het Noordelijke deel van de tuin. Er zijn tevens hoogteverschillen en plateau’s aangebracht in de tuin om zo zoveel mogelijk het klassieke ideaal in de tuin te kunnen verwerken.Vanuit de tuin had en een wijds uitzicht op de James River.

De hoofdingang tot de Italiaanse tuin is aan de West-kant richting het landgoed. Een stenen boog met het opschrift: “Via Florum” oftewel Bloemenweg” verschaft toegang tot de tuin en markeert tevens de afscheiding tussen de tuin en de omliggende grond. De Italiaanse tuin is gerestaureerd in 2003 door een aanzienlijke en genereuze gift van de Harrison familiestichting.

Men treedt de tuin binnen onder de beschutting van de pergola die bestaat uit een rij van parallelle pilaren opgetrokken uit graniet die de overkapping ondersteunen. Op sommige van de nog beschikbare foto’s is duidelijk zichtbaar dat er rozen groeiden tegen de pilaren. De pergola is een zeer gewilde locatie voor bruidsfoto’s.

Geometrisch gevormde bloemenperken/bedden zijn een typisch en onderscheidend element van de Italiaanse stijl. Oorspronkelijk had de tuin weinig bloemen en voornamelijk evergreens: planten die het hele jaar door groen blijven die gebruikt werden voor vorm en structuur. Tevens werden de evergreens vaak in een typische vorm gesnoeid. De perken op het centrale niveau van de tuin reflecteren de Victoriaanse smaak voor bloemen wat tevens de voorkeur is in de moderne tijd.
 
Drie extra niveau’s van de tuin kan men zien vanaf het centrale niveau: de Secret Garden, de Promenade en de waterval. In de Italiaanse tuin van de Renaissance werd de Secret Garden aangelegd als een kleine besloten binnentuin waar dames zich terug konden trekken en hand- en naaiwerk konden doen.
 
Aan de Oostkant van de tuin ligt een mooi prieeltje wat ontworpen is in en geïmporteerd uit Italië. Deze zeer charmante aanvulling op de Italiaanse tuin komt he best tot haar recht laat in de lente wanneer de pioenrozen rondom het prieeltje in volle bloei staan.
 
In 1997, heeft Maymont veel werk verricht om de Italiaanse tuin meer in overeenstemming te brengen met het omliggende landschap. Tijdens deze herontwikkeling van de tuin werden het karakter van de waterval en het prieel en de relatie tussen deze elementen met het omliggende landschap versterkt.

No comments:

Post a Comment