Monday, March 9, 2015

Maymont – The Mansion

In Richmond was Maymont het meest opzienbarende en grootste huis van de verschillende elite-huizen die de hoge levensstijl van die tijd reflecteerden. De hoge levensstijl kun je met name terugzien in de naast elkaar gelegen, vaak asymmetrische arrangementen van patronen, kleuren en structuren in zowel historsiche als exotische stijlen. De belangrijkste kamers hadden ieder een aparte en eigen stijl. De aangrenzende salons waren allen opgetrokken in 18e eeuwse Franse stijl. De muren van beide kamers zijn bedekt met zijden damast, de haardstenen zijn wit onyx, en de plafonds zijn versierd met fijn stucwerk en decoratieve schilderkunst. De woonkamer met de imposante Engels Renaissance-geïnspireerde schouw doet herinneren aan een "baronie" hal. De bibliotheek is een prachtige uitdrukking van eclecticisme en de "artistieke" smaak van de late jaren 1880 en '90. Het plafond en de fries zijn versierd met sjablonen en uitgevoerd in mahonie hout. Mahonie hout is tevens gebruikt in de gehele kamer inclusief de originele Venetiaanse jaloezieën. De belangrijkste kamers zijn verrijkt met glas in lood spiegels, houtsnijwerk, decoratieve plafonds en versierde muren.

De eerste verdieping heeft een grote woonkamer, verlicht door een groot Tiffany’s glas-in-lood raam. Verder heeft de eerste verdieping een ochtendkamer, de beroemde “zwanen-slaapkamer”, twee extra slaapkamers en 2 betegelde badkamers.

Toen de bouw van Maymont afgerond was, was het voorzien van alle meest moderne gemakken van die tijd, inclusief electrische verlichting, een lift, drie volledige badkamers en centrale verwarming.

Gasten kunnen twaalf gerestaureerde kamers bekijken op de begane grond en eerste etage waar items tentoongesteld zijn van de Maymont Mansion Collectie.

Als je Maymont binnenkomt op de begane grond, stap je de luxueuze wereld binnen van James en Sallie Dooley. Echter naast de begane grond en eerste verdieping was er ook een “below-stairs” oftewel een kelder. Nu worden in Amerika de huizen vaak zo gebouwd dat de “kelder-etage” half boven, half onder de grond is. Soms zijn huizen op een heuvel gebouwd op een manier dat de je de begane grond binnenkomt via een (kleine) trap. Aangezien de helling achter de ingang van het huis vaak afloopt kan het zijn dat de “below stairs” tegen het aflopende deel van de helling gebouwd is zodat het niet deels in grond is, maar eigen ingangen en uitgangen heeft. Gedurende hun verblijf op Maymont, hadden de Dooleys altijd tussen de zeven en tien man personeel in dienst om hen in hun levensstijl te voorzien: voornamelijk koks, butlers, schoonmakers en chauffeurs.

De taken van het personeel bestonden voornamelijk uit:

·         Schoonmaken en houden van de 33 kamers in het landhuis
·         Dagelijks koken voor 12 man en zelfs voor honderden wanneer de Dooleys feesten hadden  
 |        op Maymont
·         Wassen en strijken
·         Hulp bij het wassen en aankleden van de Dooley
·         Het vervoeren van de Dooleys in koetsen en auto’s

De restauratie van Maymont’s keuken, wijnkelder, wasruimte, slaapkamer voor de butler, provisiekast voor de butler en de slaapkamer voor de dienstmeisjes/werksters werden afgerond in 2005. Door middel van acht verschillende “periode-kamers” en informatiepanelen kunnen de bezoekers nu kennismaken met specifieke personeelsleden en inzicht verkrijgen in hun leven op en buiten Maymont. Tevens kunnen bezoekers hier een idee krijgen over hoe technologie het leven van de werksters veranderde gedurende de jaren. Dit had ook een impact op de relatie tussen de Dooleys en hun personeel in het Zuiden was in die tijd nog strict raciaal gescheiden was.

No comments:

Post a Comment