Sunday, November 30, 2014

Isla Mujeres

Isla Mujeres is een heilige plaats waar de godin Ixchel gedurende een periode van ongeveer 1000 jaar vereerd werd. Rond 1850 vestigden de eerste moderne bewoners zich op het eiland en stichtten er het dorpje Dolores.

Het hoogseizoen is gedurden de wintermaanden aangezien dan de temperatuur iets koeler is. Tijdens de zomermaanden kan het heel erg warm zijn door de brandende zon en zeer beperkte beschutting. Tijdens de zomermaanden bestaat echter wel de mogelijkheid om walvishaaien te zien omdat die dan in de omliggende wateren te vinden zijn en soms zelfs in groepen die op kunnen lopen tot 400.
Isla Mujeres kun je op verschillende manieren bereiken. De meest gebruikelijke is per boot en je kunt vanaf 4 verschillende locaties de oversteek maken:
  • Puerto Juarez gelegen aan de Av. Jose Lopez Portillo. Vanaf Puerto Juarez vertrekken er boten iedere 30 minuten tussen 05.00 en 22.30 en een laatste boot om 23.30.
  • Playa Tortugas, gelegen in de hotelzone aan de Blvd. Kukulcan (km 6.5). Vanaf Playa Tortugas gaat de boot eens per uur tusen 09.00 en 17.00.
  • Playa Caracol, ook gelegen in de hotelzone aan de Blvd. Kukulcan (km. 9.5). Vanaf Playa Caracol vertrekt er ieder 1h15 minuten een boot tussen 09.00 en 16.45.
  • El Embarcadero ook gelegen in de hotelzone aan de Blvd Kukulcan (km 4.0). Vanaf El Embarcadero vertrekt er ieder 1h15 minuten een boot tussen 09.15 en 16.30.
De ticketprijzen kunnen verschillen afhankelijk van de plaats vanwaar je vertrekt en iedere touroperator heeft vaak afspraken gemaakt met de ferry op een van deze plaatsen. Het is echter ook mogelijk om individueel en zelfstandig, zonder excursie te boeken Isla Mujeres te bezoeken.

Het eiland is ongeveer 7 kilometer lang en het Noordelijke deel ziet de meeste toeristen. Dolores en het eiland zelf zijn erg compact en alles is op loopafstand. De meeste locals leven echter op het centrale deel vanhet eiland. Ondanks dat alles goed te belopen is, zijn er ook taxi’s en taxi’s brengen je overal op het eiland heen voor 30 pesos. Echter als je naar het Zuiden van het eiland wil, bij voorbeeld om daar excursies te doen, is het raadzaam en makkelijker om een scooter of golfkarretje te huren voor een dag wat ongeveer 25 USD per dag kost (na onderhandelen J ).

De wegen zijn allemaal verhard en vormen een lus op het eiland. Zo kun je dus eenvoudig een rondje rijden of lopen over het hele eiland. Je moet echter wel enigszins voorzichtig zijn omdat er aan de Caribishe kant van het eiland flinke windstoten min of meer uit het niets kunnen komen en je enorm kunnen verrassen, zeker als je op een scooter rijdt. Om de snelheid enigszins te kunnen beperken zijn er ook een aantal verkeersdrempels aangelegd. Dus ook daar dien je rekening mee te houden.

Volgende week meer over wat er zoal te zien is op Isla Mujeres.

No comments:

Post a Comment