Sunday, November 16, 2014

Cancun – deel 2

Cancun is een stad in het uiterste oosten van Mexico, gelegen op het schiereiland Yucatán in de staat Quintana Roo. De stad heeft ongeveer 530.000 inwoners en is momenteel wereldbekend als toeristenoord.

Tot de jaren 1950 van de twintigste eeuw was Cancun een onbetekenend plaatsje op een eiland in de Caribische Zee vlak bij de kust, met enige visserij en een aantal Maya-ruïnes. De Mexicaanse regering en internationale investeerders besloten echter Cancun tot toeristenoord te ontwikkelen. Het werd door middel van een dam met het vasteland verbonden en er werd een internationale luchthaven aangelegd. Vanaf de jaren zestig begon Cancun snel te groeien.

Tegenwoordig is Cancun een grote stad, waarvan het grootste gedeelte op het vasteland gevestigd is. Het is de grootste stad van Quintana Roo en de hoofdplaats van de gemeente Benito Juárez. Cancun wordt jaarlijks bezocht door drie miljoen toeristen, de meerderheid afkomstig uit de Verenigde Staten. Het voormalige eiland Cancún is nu slechts een gedeelte van de stad waar voornamelijk grote hotels, winkelcentra en uitgaansgelegenheden gevestigd zijn. Dit wordt ook wel de "hotelzone" genoemd. Deze hotelzone is een strip in het water waar alle grote hotels liggen. De strip is vanuit het Zuiden toegankelijk vanaf het vliegveld en vanuit het Noorden vanuit de stad zelf.

De "Cancunensen" zijn mensen die in Cancun wonen en komen uit alle windstreken, voornamelijk uit de rest van Mexico, Verenigde Staten en Canada, maar ook zijn er Duitsers, Spanjaarden, Belgen en Nederlanders te vinden.

De officiële taal is het Spaans, hoewel het "Maya" nog steeds een belangrijke taal is. Het Engels is goed geïntegreerd en ook is het Duits hier vaak op straat te horen.

Cancun was tot een jaar of tien geleden ook nog een van de veiligste steden van heel Mexico, dit is voornamelijk door slecht bestuur bijna omgekeerd.

In 2005 richtte de orkaan Wilma hier de grootste schade van heel Mexico aan. Er vielen doden en verschillende hotels en andere gebouwen werden geheel of gedeeltelijk verwoest. Bijna alle stranden verdwenen bijna in het geheel. Tegenwoordig is hier in Cancun bijna niets meer van te merken en de stranden zijn zelfs mooier dan voorheen.

In 2010 werd in Cancun de United Nations Climate Change Conference georganiseerd waar over een opvolger van het Kyotoprotocol werd onderhandeld.

Taxi’s in Cancun zijn allemaal gereguleerd en niet bepaald goedkoop. Als je tussen 2 plaatsen in de hotelzone heen en weer wil reizen kun je het beste de bus nemen. Dit geldt ook als je vanaf de hotelzone naar de stad wil en terug. Kosten van de bus zijn ongeveer 1 a 2 USD vs 10-30 voor een taxi en je kunt op de strip maar 2 kanten op. Lopen is wat ver in sommige gevallen aangezien de strip ongeveer 22 kilometer lang is.

Verder zijn er in en rondom Cancun een groot aantal bezienswaardigheden variërend van Cozumel (een ander toeristenoord in de buurt), Maya tempels en Isla de la Mujeres, maar daar over in de volgende posts meer.


No comments:

Post a Comment