Sunday, November 16, 2014

Cancun

Het voordeel en tevens nadeel van de Verenigde Staten is dat je maar een beperkt aantal plaatsen kunt bezoeken zonder urenlang in de auto of trein te moeten zitten. Als gevolg hiervan zijn er dus heel veel binnenlandse vluchten.

Zo is het 6 uur met de trein naar New York of 50 minuten met het vliegtuig. Met de auto kun je er gemakshalve een uur of 4 bij optellen vanwege de enorme verkeersdrukte op de rink rondom Washington, Philadelphia en dan ook bij New Jersey. Boston is 10 uur met de trein of iets meer dan een uurtje vliegen. Chicago is net iets meer dan anderhalf uur met het vliegtuig en met de trein praat je dan al snel over 20 uur. San Francisco en Los Angeles is ongeveer 6 uur vliegen. Vaak zit er ook niet veel verschil tussen de ticketprijzen: trein vs vliegtuig.

Het nadeel is dat je dus veel vliegt ook vooral voor binnenlandse reizen. Het voordeel is dat veel mensen gewend zijn om te vliegen. Daarnaast liggen veel vakantiebestemmingen bij voorbeeld in het Caribisch gebied ook maar op een afstand van tussen de 3 en 4 uur vliegen. Mexico, Jamaica en de Dominicaanse Republiek om er een paar te noemen. Dus het is een kwestie van de aanbiedingen in de gaten houden en dan kun je vrij goedkoop een korte vakantie boeken. Aangezien veel Amerikanen minder vakantiedagen hebben dan Europeanen nemen ze vaak maar maximaal een week vakantie per keer. Dus de aanbiedingen zijn vaak gericht op een week/midweek.

Mexico is een geliefd vakantieland onder Amerikanen en Cancun is een van de topbestemmingen. Het is een uurtje of 4 vliegen van Philadelphia/Washington/New York en als je bij voorbeel vanuit Houston of Dallas zou vliegen is het maar goed anderhalf uur.

Nu ben ik niet helemaal bekend met de historie tussen Mexico en de Verenigde Staten, maar de twee landen hebben min of meer een haat-liefde verhouding met elkaar. Het schijnt namelijk zo te zijn dat staten als Texas en New Mexico (en nog enkele andere) oorspronkelijk Mexicaans grondgebied waren maar op een bepaald moment bij de Verenigde Staten “gevoegd” zijn. Het zou me niet verbazen als dat niet op geheel vriendelijke manier gebeurd is aangezien er heel veel olie in de grond in Texas zit. Verder is het zo dat er heel veel criminaliteit is met name in het grensgebied in Texas als gevolg van de Mexicaanse cartels die drugs en mensen het land in smokkelen. Laredo is bij voorbeel een plaats in Texas en gaat gebukt onder veel crimineel geweld.

Aan de andere kant is het juist heel grappig dat wanneer je aan Amerikanen vraagt die buiten de VS leven wat ze zoal missen, zegt een groot deel “Good Mexican Food”. Amerikanen beschouwen het min of meer als een “recht” om goed en goedkoop Mexicaans eten in de buurt te hebben waar ze wonen. Eerlijk is eerlijk, een groot deel is Taco Bell en een ander deel is restaurantjes, maar de smaken zijn duidelijk aangepast aan het Amerikaanse palet. Dit merk je heel duidelijk wanneer je daadwerkelijk in Mexico bent en in lokale restaurantjes echt Mexicaans gaat eten. Dat is toch vaak even anders en vooral net even iets pittiger. :-)

No comments:

Post a Comment