Sunday, February 15, 2015

Beijing - Again

Na een tripje naar Hong Kong was het weer tijd om terug te gaan naar Beijing. Dit keer voor een twee-daagse training. Ik zou twee dagen eerder aankomen zodat ik een dag had om te herstellen en een dag om eventueel naar kantoor te gaan en wat werk te kunnen doen.

Het hotel van de training lag verder buiten het centrum, in de buurt van de 6e ring. Vanuit het hotel was het minimaal een half uur tot drie kwartier rijden naar het centrum en afhankelijk van het verkeer kan dat eenvoudig oplopen tot 3 uur.

Wat vrij frustrerend kan zijn, is dat als men weet dat er een groot intern ationaal gezelschap komt, de front desk onvoldoende Engels spreekt om gasten adequaat te woord te kunnen staan. Gelukkig waren er enkele collega’s in de buurt die afentoe een helpende hand konden toesteken.

De training was het afsluitende deel van een project wat we gedaan hadden als onderdeel van een leadership development programma. Dit was het moment waarop ieder team zijn/haar bevindingen moest presenteren. Zoals gewoonlijk lieten de leden van het panel deze mogelijkheid niet onbenut om enkele steken onder water uit te delen naar de teams die een mentor hadden waar deze desbetreffende persoon een niet al te beste (werk)relatie mee heeft.

Er moest natuurlijk ook een leadership development element in verwerkt worden en dat was een spelletje waarbij je pogingen kon verdienen om je weg te vinden in een doolhof wat buiten de zaal lag. De bedoeling was om te zien welke teams samen zouden werken om eerder bij de oplossing te kunnen komen.

Het grappige was echter dat het spel gewonnen werd door een team wat extra “geld” “gestolen” had van een tafel die niet goed bewaakt werd door de spelleiders en dat geld gebruikte om de persoon die het doolhof bemande om te kopen. Daarna verkocht dit team de oplossing door aan een ander team dat bereid was een deel van hun prijzengeld op te geven om als tweede te eindigen aangezien de nummers 1 en 2 een geldbedrag zouden ontvangen wat overeen kwam met hun plaats.

Het is grappig om te zien dat alle geruchten die de ronde doen over het feit dat China geen vrije markt is en dat een “envelopje onder de tafel” wonderen doet zo duidelijk bevestig werd in een spelletje wat onderdeel uitmaakte van een leadership programma.

No comments:

Post a Comment