Sunday, February 22, 2015

Maymont – Historie

Tijdens het “gouden tijdperk” van later in de 1880s tot ver in de 1910s, het tijdperk van de de Carnegies, Rockefellers en de Vanderbilts, demonstreerden miljonairs hun rijkdom door het bouwen van zeer grote woningen. James Dooley, een in Richmond geboren bankier behoorde tot de categorie van “nieuwe rijken” in de Amerikaanse maatschappij. Zijn huis, Maymont, wordt momenteel nog steeds gezien als een complete afspiegeling van de luxe en weelde gedurende dit “gouden tijdperk”.

Maymont was het Victoriaanse landgoed van James Henry Dooley en zijn vrouw Sallie May Dooley. Het landgoed beslaat 100 acres wat overeenkomt met ongeveer 0.4km2. In 1886 kochten de Dooley’s het grasland en de grond wat later Maymont zou worden. Sally May kwam zelf ook van een niet onbemiddelde familie van “oud geld” en toen ze de leeftijd van 40 jaar bereikte en de Dooleys geen kinderen hadden, besloten ze om hun middelen aan te wenden om het perceel om te vormen in een landgoed dat zijn weerga niet kenden onder de landhuizen die overal in het land gebouwd werden.

De bouw van het huis werd afgerond in 1893 en de daaropvolgende 30 jaar werd gebruikt om het in te richten met voorwerpen die de Dooleys van verschillende landen in de wereld naar hun landgoed Maymont haalden. Verder werd deze periode gebruikt voor het aanleggen van de tuinen, het landschap en de rest van het complex.

James Dooley, inmiddels opgeklommen tot burgemeester, overleed in 1922. Toen Sally May overleed in 1925 werd Maymont nagelaten aan de stad Richmond. Er waren geen erfgenamen die het landgoed en het daarbijbehorden onderhoud overnamen. De voowaarden voor de stad Richmond waren dat de stad het landgoed zou onderhouden en het landgoed inclusief de tuinen open zou stellen als museum voor het publiek. Slechts zes maanden na het overlijden van Sallie May werd Maymont al opengesteld als museum voor het publiek.

Aangezien de stad niet veel ervaring had met het onderhouden van een landgoed zijn er gedurende de eerste 30-40 jaar een aantal niet zo slimme beslissingen genomen inzake het onderhoud van het landgoed. Zo werden er bij voorbeeld betonnen wandelpaden en betonnen bruggen aangelegd in de tuinen. Hierdoor werd het oorspronkelijke karakter van het landgoed en de bijbehorden tuinen enorm aangetast.

Om verdere aantasting te voorkomen werd daarom in 1975 de Maymont-stichting opgericht. Deze stichting nam vervolgens het onderhoud van Maymont over van Richmond. Er is enige onduidelijkheid of er nu wel of geen geen som geld (endowment) door de Dooleys nagelaten is. De website zegt van niet, maar ik kan me herinneren dat ik tijdens een presentatie gehoord heb dat er wel een som geld nagelaten is, maar dat bedrag kan inmiddels op zijn geweest toen de Maymont Foundation in 1975 opgericht werd.

Door zeer vrijgevende donors heeft Maymont sinds 1975 ongeveer 100 miljoen dollar opgehaald en is het landgoed grotendeels in de oorspronkelijke staat hersteld. Als onderdeel van de herstelwerkzaamheden werd ook al het beton weggehaald uit de tuinen om deze terug in de oorspronkelijke staat te brengen. Tevens werd er in de kelder een groot aantal kunstwerken gevonden die onderhouden en hersteld moesten worden. Onderhoud en herstel is vooral gedaan op basis van gespreken met mensen die goed bekend waren met Maymont en oude foto’s. Maymont is uniek in de zin dat het overgrote deel van de inriching inclusief meubilaire dateert uit de tijd van de Dooleys en daadwerkelijk door hen gebruikt is.

No comments:

Post a Comment