Thursday, July 3, 2014

Peruviaans Eten

Mensen die denken aan Latijns-Amerikaans eten, denken waarschijnlijk al snel aan het heerlijke Mexicaanse eten: taco’s, burrito’s, enchilada’s, chimichanga’s en hot plates. Verder zal men vermoedelijk denken aan de Argentijnse steaks en Brazilië doet daar niet veel voor onder voor een goed stuk vlees. Echter een van de beste doch minder bekende keukens in Latijns-Amerika is de Peruviaanse keuken. Deze is voornamelijk bekend om slow cooked (langzaam gegaard) eten. Hierdoor is alles super mals en blijven alle smaken goed bewaard.

Na wat onderzoek kwam ik bij een leuk restaurantje op de grens van San Isidro en Miraflores terecht genaamd Danica. Leuk restaurantje met een sidewalk terras. Nadat bediening me geadviseerd had over enkele lokale gerechten viel de keuze op Lomo Saltado, Tequeños de Lomo en Pastel de Choclo.
Voor Lomo Saltado worden de lendenreepjes rundvlees gemarineerd in azijn, sojasaus en specifieke kruiden. Vervolgens worden deze geroerbakt en daarna geserveerd met gebakken aardappelpartjes en rijst. Erg lekker! Tequeños de Lomo lijken heel erg op loempiaatjes. Ze kunnen gevuld zijn met rundvlees (Lomo) of varkensvlees en worden geserveerd met een saus die lijkt op guacamole. Tequeños komen oorspronkelijk van Venezuela, maar zijn enigszins aangepast in Peru om er een lokale twist aan te geven.

Pastel de Choclo is een gerecht wat gemaakt wordt met Choclo oftwel suikermaïs. De suikermaïs wordt met een beetje melk, boter en basilicum vermalen tot een pasta en wordt later gebruikt als afdekking. De vulling (ook wel pino genaamd) bestaat uit rundvlees, ui, paprika en kruiden. Soms wordt ook kip gebruikt. Het gerecht zelf ziet eruit als iets tussen lasagne en een casserole. De casserole vorm wordt met name gebruikt als het bereid wordt in 1-persoons porties. Allemaal erg lekker. Later in de week nog bij Cala gegeten. Erg lekker en aangezien het aan het strand ligt, gaf het een heel mooi uitzicht.

Als je verder de lijst bekijkt van de Top 50 restaurants in Latijns-Amerika kom je een verrassend aantal Peruviaanse restaurants tegen (in ieder geval in de lijst van 2013). Zo bevat de lijst onder meer: Astrid y Gaston (#1), Central (#4), Malabar (#7), Maido (#11), Rafael (#13), Fiesta (#14) en La Mar (#15). De hele lijst is terug te vinden op http://www.theworlds50best.com/latinamerica/en/ De lijst voor 2014 wordt gepubliceerd op 3 september 2014.

Verder is er nog La Rosa Nautica wat letterlijk in het water ligt en waar je over een pier naar toe kunt lopen. En dan maar hopen dat het weer goed blijft en er geen orkaanseizoen is J

Tot slot zijn er de Pisco Sours. Dit is een lokale cocktail waarbij Pisco als basislikeur wordt gebruikt met een combinatie van citrussap, siroop en eiwit. De siroop verbloemt de alcohol. Dus je moet erg opassen, want ondanks dat het erg lekker smaakt, is het alcoholpercentage toch stevig, maar een bezoek aan Peru is niet compleet zonder een Pisco Sour geprobeerd te hebben.

No comments:

Post a Comment