Monday, July 21, 2014

The Greenbrier

The Greenbrier is een Forbes four-star en AAA Five Diamond Award luxe resort gelegen net buiten de stad White Sulphur Springs in Greenbrier County in West Virginia. Door de jaren heen was het resort in eigendom van Chesapeake & Ohio Railway en haar opvolgers inclusief CSX Corporation. Na een jaar van zware verliezen in 2009 vroeg CSX het faillissement aan. Het familiebedrijf van Jim Justice, Family Group LLC, heeft toen het hotel gekocht en een garantie afgegeven voor alle schulden om daarmee het faillissement af te kunnen wenden. Met de overname beloofde Justice tevens om het resort terug te brengen naar de oorspronkelijke “five-star” status en introduceerde tevens “smaakvol” gokken voor gasten als een nieuwe bron van inkomsten.

De laatste president die tijdens zijn presidentschap in The Greenbrier verbleef was Dwight Eisenhower. In totaal verbleven 26 presidenten in The Greenbrier. Het resort heeft ook een massieve ondergrondse bunker. Deze bunker zou dienen als schuilplaats voor het Congres tijdens de Koude Oorlog. De codenaam voor de bunker was “Project Greek Island”. De voormalige opzichter ter plaatse destijds was Fritz Bugas.

De historie is terug te leiden tot een bron met zwavelwater die is gelegen in het centrale deel van het resort. De bron komt op onder de groene koepel van het Springhouse met de witte zuilen wat sinds generaties het symbool is van The Greenbrier. In 1778 reisde een vrouw genaamd Mrs. Anderson, een lokale pioneer, af naar deze lokatie om deel te nemen aan een lokale traditie genaamd “Taking the Waters” om haar chronische Rheuma-klachten te verlichten. Als gevolg van het succes hiervan was het resort de eerste 125 jaar bekend onder de naam White Sulphur Springs.

Het resort kwam al vrij snel in handen van een prominente familie in Baltimore (de Caldwell familie). Onder leiding van de Caldwell’s begon het resort langzaam vorm te krijgen. Ze verkochten buitenhuisjes aan prominente families uit de Zuidelijke Staten. Enkele notable gasten uit de vroegere jaren zijn onder andere: Martin van Buren en Henry Clay.

In 1858 werd er een hotel gebouwd op het terrein. Het Grand Central Hotel was beter bekend onder de naam “The White” en later “The Old White”. Dit gebouw werd volledig afgebroken in 1922, enkele jaren nadat het huidige hotel gebouwd was. Het hotel is gedurende de Civil War zowel in handen geweest van het Confederate leger (Zuiden) als het Union leger (Noorden) waarbij het Union leger het gebouw bijna volledig afbrandde.

Na de Civil War werd het hotel heropend en werd het een populaire vakantiebestemming voor zowel mensen uit het Zuiden van de Verenigde Staten als gelijkgestemden uit het Noorden. Tevens waren er vele na-oorlogse verzoeningen. De komst van de spoorlijn vergrootte de populariteit van het resort nog verder.
In 1910 kocht de Chesapeake & Ohio Railway het resort en legde er extra faciliteiten aan, alsmede het Greenbrier hotel zoals het er nu in zijn huidige vorm staat. In 1913 nam het hotel de naam “Greenbrier” aan aangezien de stad de naam White Sulphur Springs aannam.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog diende het resort voor twee doeleinden: legerhospitaal en tijdelijk opvangcentrum voor diplomaten die “gevangen” gezet werden voordat ze uitgezet werden naar hun land van herkomst. Eerst zaten hier voornamelijk Duitse diplomaten. Later werden er ook Japanse diplomaten onder gebracht. Zoals eerder vermeld werd een aantal overgebracht naar The Greenbrier vanuit The Homestead. Volgens de overleveringen keken de Duitse diplomaten neer op de Japanse en was er van assimilatie niet bepaald sprake.

Na de oorlog kocht C&O het resort terug van de overheid en heropende het nadat het opnieuw ingericht was door Dorothy Draper. De heropening was het sociale evenement van het jaar en werd onder andere bezocht door de Hertog van Windsor en zijn vrouw, Bing Crosby en verschillende leden van de Kennedy familie. Verder hebben door de jaren heen verschillende presidenten, vice presidenten en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders zoals Jawaharlal Nehru, Indira Gandhi en Prins Rainier en Prinses Grace van Monaco.

Een oude foto van The Greenbier van rond 1858

The Greenbrier zoals het er nu uitziet

Springhouse

No comments:

Post a Comment