Sunday, June 1, 2014

Pisac

Pisac is een dorpje gelegen in de Sacred Valley aan de Urubamba rivier en staat bekend om zijn markt. De grootste markt is op zondag en trekt een groot aantal bezoekers en toeristen van nabij gelegen plaatsen waaronder Cusco. Kleinere markten zijn er op dinsdag en donderdag.

Een van de meest opmerkelijke elementen was een grote Pisonay boom (helaas heb ik hier geen goede Nederlandse vertaling voor kunnen vinden). Deze boom had een dominante plaats op het centrale marktplein maar is helaas verwoest in 2013 door onweer en blikseminslag. Het heiligdom van Huanca herbergt een heilige tempel en ligt vlakbij Pisac. Ieder jaar in September bezoekt een groot aantal pelgrims de tempel.

Het gebied is voornamelijk bekend vanwege de Inca ruïnes, beter bekend als Inca Pisac, gelegen op de top van een heuvel aan het begin van de vallei. De ruïnes liggen gescheiden in 4 groepen op de bergrug: P’isaqa, Inti Watana, Q’allaqasa en Kinchiraqay. De Inti Wantana ruïnes herbergen de Zonnetempel, baden, altaren, waterfonteinen en een Inti. De hoeken van de basis suggereren dat deze gebruikt werd om de verandering van de seizoenen te bepalen. Q’allaqasa is gebouwd op een natuurlijke uitloper van de bergrug, kijkt uit over de vallei en staat tevens bekend als de citadel.
                              
De Inca’s hebben terrassen aangelegd op de steile kanten van de heuvels. Deze werden en worden momenteel nog steeds gebruikt. De grond voor de terrassen werd met de hand naar boven gebracht om de terrassen mee te vullen. Dit aangezien de grond beneden in de vallei vele malen beter en vruchtbaarder is dan de grond op hoger gelegen delen van de heuvels. De hoge kwaliteit van de grond zorgde ervoor dat men meer voedsel kon verbouwen dan normaliter mogelijk is op deze hoogtes oplopend tot 11.000 voet (3.350 meter). De smalle rijen met terrassen die aan de voet van de citadel liggen doen, lijken volgens een sommigen op de vleugels een patrijs (pisaca in het Spaans/lokale taal). Vermoedelijk ontlenen het dorp en de ruïnes hieraan hun naam. Dit mede omdat de patrijs komt veel voorkomt in dit gebied met name in de schemering.

Met zowel militaire, religieuze als agrarische structuren was de locatie geschikt voor verschillende doeleinden. Onderzoekers gaan ervanuit dat Pisac bedoeld was om Zuidelijke toegang tot de Sacred Valley te verdedigen, Choquequirao de Westelijke toegang en het fort in Ollantaytambo de Noordelijke toegang. Over de Oostelijke kant en een mogelijke toegang via de Oostkant is helaas niets bekend. Mogelijk omdat het gebied via die kant zeer moeilijk of niet toegankelijk is. Inca Pisac controlleerde tevens en route die het Inca-rijk verbond met het verderop gelegen regenwoud.

 


















Foto's van de ruïnes in Pisac

No comments:

Post a Comment