Thursday, June 5, 2014

Ollantaytambo

Ollantaytambo is een stad en tevens archeologische Inca-site in het Zuiden van Peru op ongeveer 60 kilometer ten Noord-Westen van Cusco. Ollantaytambo ligt op een hoogte van 2.792m (dus ook lager dan Cusco) in de Urubamba provincie. Tijdens de Inca-periode was Ollantaytambo het keizerlijke landgoed van de keizer Pachacuti die de regio veroverde. Na de verovering liet hij daar de stad bouwen en een ceremonieel centrum. Tijdens de Spaanse veroveringstochten was Ollantaytambo een bolwerk van het Inca-verzet onder leiding van Manco Inca Yupanqui. Tegenwoordig is het een belangrijke toeristische trekpleister en tevens de startplaats voor de drie of vierdaagse hike naar Machu Picchu over het Inca Trail.

De verovering van Ollantaytambo door keizer Pachacuti gebeurde rond het midden van de 15e eeuw. Met de verovering werden zowel de stad als de omliggende regio tot onderdeel van het keizerlijke landgoed gemaakt. Hij liet weelderige bouwwerken aanleggen en tevens werden uitgebreide terrassen irrigatiewerken aangelegd in de Urubamba-vallei. De stad voorzag in accommodatie voor de Inca edellieden en de terrassen werden bewerkt door Yanakuna. Yanakuna waren de slaven van de keizer. Na het overlijden van Pachacuti kwam het landgoed onder het gezag van de familie-clan.

Tijdens de Spaanse overheersing, diende Ollantaytambo als tijdelijke hoofdstad voor Manco Inca, die het verzet tegen de Spanjaarden leidde. Hij versterkte de stad in de richting van de toegangswegen vanuit Cusco, de voormalige hoofdstad die inmiddels onder controle van de Spanjaarden stond. Manco versloeg een Spaanse expeditie in 1536 op de vlakte van Mascabamba in de buurt van Ollantaytambo door vanaf de terrassen de vlakte onder water te laten lopen. De overwinning was echter van tijdelijke aard. Aangezien de positie in Ollantaytambo moeilijk houdbaar was trok Manco zich een jaar later terug in de bosrijke omgeving van Vilcabamba, waar hij zich beter kon verdedigen.

In de 19e begonnen de ruïnes de aandacht te trekken van verschillende buitenlandse ontdekkingsreizigers zoals Clements Markham, Ephraim Squier, Charles Wiener en Ernst Middendorf. Alle voorgenoemde ontdekkingsreizigers hebben hun reizen uitvoerig gedocumenteerd en beschreven en hun bevindingen ook gepubliceerd.





No comments:

Post a Comment