Wednesday, May 21, 2014

Sacred Valley Tour

De Sacred Valley (heilige vallei) ook wel Urubamba-vallei is een vallei in het Andes gedeelte van Peru en ligt in de buurt van Cusco en Machu Picchu. In koloniale documenten wordt het ook wel de Yucay-vallei genaamd.

De vallei vormde het hart van het Inca-rijk en betreft het gebied: Calca, Lamay, Pisac en Ollantaytambo. De vallei zelf is gevormd door de Urubamba rivier die ook bekend staat als de Willkanuta of Willkamayu rivier. Willkamayu in Quecha betekent heilige rivier. De rivier wordt gevoed door talloze kleinere riviertjes die naar beneden komen door aangrenzende valleien en kloven. De Sacred Valley werd enorm gewaardeerd door de Inca’s vanwege de geografische en klimaataspecten die vallei uitstekend geschikt maakten voor de doeleinden waarvoor de Inca’s de vallei wilde gebruiken.

Zo werd de vallei gebruikt voor maïs productie en het winnen van natuurlijke rijkdommen zoals mineralen. De eerste generaties Inca’s kwamen vermoedelijk van Wimpillay aangezien er daar mummies zijn gevonden. Grootschalige maïsproductie dateert van rond 1400.

Een tocht door de Sacred Valley vanuit Cusco is ongeveer 170 kilometer lang en eenvoudig te boeken in Cusco. Je kunt het georganizeerd doen of zelf een taxi boeken voor ongeveer 70-100 USD die je dan een dag rondrijdt door het gebied.

Het nadeel is overigens wel dat de chauffeur van het busje waar ik in zat veel te hard reed. Dat is vragen om problemen wanneer er veel (zwerf)honden rondlopen. Een eindje voor onze bus schoot een hond de weg over en een tweede schoot er achteraan. Vermoedelijk waren ze aan het spelen. Ze kwamen van rechts en de chauffeur stuurde heel dom (of expres) naar het midden van de weg en reed zo over de hond heen die even aarzelde toen hij het busje hoorde. Heel pijnlijk als je dan door de achterruit kijkt en een dode hond op de weg ziet liggen en het chauffeur niets doet. Een enorme domper op een verder leuke dag.

In de komende posts meer over Pisac en Ollantaytambo.







Enkele foto's van een van het restaurant/hotel complex waar ik gelunched heb

No comments:

Post a Comment