Sunday, May 11, 2014

Machu Picchu – deel 4

De site is grofweg verdeeld in twee delen: een deel voor bewoning en een deel voor agrarische doeleinden. Het heeft tevens een hoger gelegen stadsdeel en een lager gelegen stadsdeel. De tempels maken onderdeel uit van het hoger gelegen stadsdeel terwijl de opslagruimtes deel uitmaken van het lager gelegen deel.
De architectuur is aangepast aan de natuurlijke vorm van de bergen. Men heeft ongeveer 200 gebouwen gevonden op de brede parallele terrassen gelegen rondom een central plein dat Oost-West georiënteerd is. De kanchas oftewel de compounds zijn lang en smal om zo optimaal mogelijk van het terrein gebruik te kunnen maken.

Grote terrassen werden gebruikt voor agrarische doeleinden en ingenieuze kanaalsystemen werden gebruikt voor de watervoorziening. Er zijn talloze stenen trappen aangebracht in de terrasmuren die toegang verschaffen tot de terrassen. Het Oostelijke deel van de stad was vermoedelijk het deel waar de mensen woonden en het Westelijke deel voor religieuze ceremonies. De Torreón, een grote toren die naast als tempel mogelijk ook gebruikt werd als observatorium staat ook in het Westelijke deel.

De archeologische schatten die gevonden zijn, zijn onder meer de Inti Watana, de Zonnetempel ook wel Torreón genaamd en de Kamer met de 3 Ramen. Deze zijn alle 3 gewijd aan Inti, de zonnegod van de Inca’s.

De Inti Watana is uitgehouwen op de top van een natuurlijke pyramide. Het is gekenmerkt door de aparte vormen die niet overeenkomen met andere veel gebruikte vormen en de niet complete beschrijving in de Inca historie. Het vermoeden bestaat dat het gebruikt werd als een zonnewijzer. Er wordt gezegd dat de basis van de zonnewijzer de vorm heeft van een plattegrond van het Inca-rijk, alhoewel niet alle archeologen het hier over eens zijn.

Het populaire district ook wel het woondistrict, is het deel waar de mensen van een lagere sociale klasse woonden. Machu Picchu was voornamelijk voor koningen, keizers en edellieden aangezien de Inca’s een bovenklasse in de samenleving vormden. Echter zij hadden ook “werkers” nodig om hen in hun dagelijkse behoeften te voorzien. Dit deel bestaat voornamelijk uit opslaglocaties en simpele huizen.

Het koninklijke deel voor de edellieden bestaat uit een rij huizen gelegen op een heuvel. Het huis van de Wijzen ook wel Amautas genaamd is gekenmerkt door de rode muren. De zone voor de prinsessen ook wel ñustas genaamd is gekenmerkt door de kamers die gebouwd zij in de vorm van een trapezium. Het mausoleum is een uitgehouwen beeld met een gewelfd interieur. Het werd gebruikt voor rituelen en rituele offeringen.

Het wachthuis is een gebouw met drie muren. Een van de lange zijdes heeft een opening naar het terras van de ceremoniële rots. De driehoekige stijl in de Inca architectuur staat bekend als de wayrona stijl.






















No comments:

Post a Comment