Tuesday, April 29, 2014

Machu Picchu – deel 3

Machu Picchu ligt op het Zuidelijke halfrond en zoals gezegd ongeveer 1000 meter lager dan Cusco. Als gevolg van de lagere ligging is het klimaat in Machu Picchu veel milder dan in Cusco. Machu Picchu is een van de meest belangrijke archeologische sites in Zuid Amerika, een van de meest bezochte toeristische attracties in Latijns Amerika en de meest bezochte toeristische attractie in Peru.

In Machu Picchu is het jaar verdeeld in twee seizoenen: een nat seizoen en een droog seizoen waarbij het grootste deel van de regen valt in de periode Oktober – April. Echter het kan er op elke willekeurige dag van het jaar regenen. Dit verschilt drastisch van Lima / Cusco. Nu weet ik niet meer precies welke van de 2 steden het precies betreft, maar het gerucht gaat dat het in een van de steden nooit regent of in ieder geval al jaren niet meer geregend heeft.

Machu Picchu ligt boven een boog/bocht in de Urubamba rivier. Als gevolg hiervan heeft Machu Picchu aan 3 zijdes stijle rotswanden die meer dan 450 meter loodrecht naar beneden gaan tot aan de rivier. In het gebied zie je veel ochtendnevel die vanaf de rivier omhoog komt. De locatie van Machu Picchu was vroeger een militair geheim. De diepe afgronden en steile rotswanden bieden een uitstekende natuurlijke verdediging. De Inca-brug, een touwbrug over de Urubamba rivier in de Pongo de Mainique bood een geheime toegang voor het Inca-leger. Een andere Inca-brug is gebouwd aan de West-zijde van Machu Picchu. Op deze locatie is er een gat in de rotsen van 6 meter. Dit gat kan overbrugd worden door 2 boomstammen. Echter wanneer deze verwijderd worden, ontstaat er een gat van 570 meter diep.

De stad Machu Picchu ligt in het zadel tussen twee bergen: Machu Picchu en Huayna Picchu met een indrukwekkend uitzicht over twee bergdalen en een bijna onbegaanbare berg aan de achterkant. Tevens heeft Machu Picchu een watertoevoer van waterbronnen die niet eenvoudig te blokkeren is en genoeg land om voldoende voedsel te kunnen verbouwen voor ongeveer een viervoud van het maximaal aantal mensen dat ooit in Machu Picchu gewoond heeft. Op de hellingen die leiden naar Machu Picchu zijn terrassen aangelegd. Dit is niet alleen gedaan om meer terrein aan te leggen om producten te verbouwen, maar ook om de helling steiler te maken voor potentiële indringers die de hellingen willen beklimmen. De terrassen beperken ook de bodemerosie en landverschuivingen. Twee hooggelegen routes van Machu Picchu gaan via de bergrug terug naar Cusco: een via de Poort van de Zon en de andere via de Inca-brug. Beide routes kunnen eenvoudig geblokkeerd in het geval potentiële indringers Machu Picchu proberen te benaderen via deze routes.

Wat belangrijk is om te weten is dat als je op de top van de berg wat meer rondom Machu Picchu wil bekijken je echt in de ochtend naar boven moet gaan. De rondleiding duurt ongeveer 2 uur en vervolgens moet je zeker rekening houden met een half uur tot een uur om weer naar beneden af te dalen naar Aguas Callientes omdat het bij de busstop erg druk kan zijn. En je moet op tijd terug zijn om te de trein terug naar Cusco te halen. Dus als je in de ochtend naar boven gaat kun je na de rondleiding de omgeving verder verkennen. Het kan raadzaam zijn om een hotelovernachting in Aguas Callientes te boeken.

















No comments:

Post a Comment