Sunday, April 20, 2014

Machu Picchu

Na een lange treinreis van ongeveer 3.5 uur was ik eindelijk aangekomen in Aguas Callientes. Daar zou dan eindelijk een lang gekoesterede wens beginnen: een bezoek aan Machu Picchu. Eerst even de bushalte opzoeken en vandaaruit word je met kleine busjes naar boven gebracht. Het ritje duurt ongeveer 30 minuten. Je kunt ook lopen. De hike duurt ongeveer tussen de 1.5 en 3 uur.

Machu Picchu ligt op 2.430 meter hoogte en ongeveer 80 kilometer ten Noord-Westen van Cusco in de Urubamba provincie. Machu Picchu ligt dus lager dan Cusco zelf! De meeste archeologen gaan ervanuit dat Machu Picchu gebouwd was als een landgoed voor de Inca-keizer Pachcuti (1438 – 1472).

De Inca’s bouwden het landgoed rond 1450, maar verlieten het ongeveer 100 jaar later ten tijde van de Spaanse verovering. Machu Picchu was bekend onder de locale bevolking, maar onbekend voor de buitenwereld, tot aan de ontdekking in 1911 door de Amerikaanse historicus Hiram Bingham. Sinds de ontdekking is Machu Picchu uitgegroeid tot een belangrijke toeristische trekpleister. Een groot aantal van de gebouwen aan de buitenrand van het complex zijn gerestaureerd om de bezoekers een goed beeld te kunnen geven van hoe de structuren er vroeger uitgezien hebben. Rond 1976 was ongeveer 30% van het complex gerestaureerd en de restauratiewerkzaamheden worden momenteel nog steeds voortgezet.

Aangezien de locatie niet bekend was bij de Spanjaarden tijdens hun veroveringstochten, heeft de locatie enorme historische waarden omdat het gehele complex in zijn oorspronkelijke staat is gebleven. In 1983 werd Machu Picchu op de Unesco Werelderfgoed-lijst geplaatst. Dit nadat het in 1981 al op het lokale Peruviaanse equivalent geplaatst was.

Machu Picchu is gebouwd in de klassieke Inca-stijl met muren opgetrokken uit gepolijste stenen. De 3 hoofdstructuren / bouwwerken zijn the Inti Watana, de Tempel van de Zon en de Kamer met de 3 Ramen. De bouwwerken liggen in het gebied wat onder de archeologen bekend staat als het Heilige District van Machu Picchu.

Machu Picchu is erg kwetsbaar. Natuurverschijnselen zoals aardbevingen en water(overlast) als gevolg van bij voorbeeld zeer zware regenval, kunnen grote schade aanrichten. Daarnaast heeft Machu Picchu ook veel te leiden onder de enorme toestroom van toeristen. Conservatie van de site is iets wat de mensen dagelijks bezighoudt. Zo werd ons verteld dat er een aantal jaren geleden op het middenterrein een helikopter geland is met aan boord de Spaanse koningin. Zij werd met de helikopter ingevlogen omdat ze niet met de gewone bus of een prive bus naar boven wilde. Blijkbaar heeft de helikoperlanding dusdanige schade aangericht dat helikopterlandingen daarna meteen volledig verboden werden.













No comments:

Post a Comment