Sunday, April 27, 2014

Machu Picchu – deel 2

Machu Picchu is gebouwd rond 1450 tijdens de hoogtijdagen van het Inca-keizerrijk en lijkt terug te herleiden tot de twee grote Inca’s: Pachucutec Inca Yupanqui (1438-1471) en Tupac Inca Yupanqui (1472-1493). Ongeveer 100 jaar later werd het compleet verlaten. Zoals eerder al aangegeven, heeft dat vermoedelijk te maken met de Spaanse veroveringstochten en de hoop Machu Picchu te sparen door het te verlaten. Dit kan vermoedelijk bevestigd worden door het feit dat de grote rotsen die in alle andere locaties verplaatst of verwoest zijn, in Machu Picchu nog steeds in tact zijn.

Machu Picchu werd bij toeval ontdekt en werd in 1911 wereldkundig gemaakt door Hiram Bingham. Bingham was een docent aan de universiteit van Yale en was op zoek naar de stad Vilcabamba, wat bekend stond als het laatste toevluchtsoord voor de Inca’s tijdens de Spaanse overheersing. De echte stad Vilcabamba werd echter in 1964 ontdekt door de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Gene Savoy. Het verhaal gaat dat een lokale 11-jarige Quecha jongen Bingham destijds naar Machu Picchu geleid heeft. Enkele Quecha’s woonden toen nog steeds in de structuren in Machu Picchu.

Bingham heeft gedurende de periode 1911-1915 verschillende trips naar Machu Picchu ondernomen en daar verschillende studies en opgravingen uitgevoerd. Een aantal artefacten heeft hij mee terug genomen naar Yale om ze verder te kunnen bestuderen. Een belangrijk onderdeel van de artefacten was een ceremoniële Inca-messenset gemaakt van Bismut brons. Deze messen zijn gemaakt in de 15e eeuw en zijn voor zover bekend de oudste/eerste voorwerpen die Bismut brons bevatten. Bingham heeft ook een serie boeken geschreven over de ontdekking van Machu Picchu. Zijn meest bekende boek is “De verloren stad van de Inca’s”, een terugblik op zijn expeditie in 1911 en de ontdekking van Machu Picchu wat hij geschreven heeft in 1948 kort voor zijn overlijden.

Waar de lokale bevolking en intellectuelen eerst enthousiast waren inzake de opgravingen en het vergaren van kennis inzake hun verleden, sloeg dit sentiment later om. Dit ging gepaard met beschuldigingen dat Bingham en zijn team meer schade aanrichtten dan goed onderzoek deden en tevens artefacten via Bolivia het land probeerden uit te smokkelen. De situatie werd er niet beter op toen de lokale pers erbij betrokken werd en negatief berichtte over de opgravingen. Verder wilden landeigenaren huur in rekening brengen aan de teams die archeologisch onderzoek deden.

Het World Monuments Fund heeft Machu Picchu in 2008 op de Watch List geplaatst als een van de 100 meest bedreigde historische locaties. Dit komt voornamelijk door de enorme toestroom en impact van toeristen, ongecontroleerde groei in Aguas Callientes, een slecht aangelegde tramlijn die bedoeld was om toegang te vergemakkelijken, maar schade dan goed deed. Ook is er een brug aangelegd over de Vilcanota rivier. De verwachting is dat dit een grotere toestroom van toeristen teweeg gaat brengen wat vervolgens nog meer schade gaat aanrichten. 










No comments:

Post a Comment