Monday, November 18, 2013

Riverplate - Tigre

Het zal jullie niet verbazen dat voetbal in de VS niet de meest populaire sport is. Er wordt wel wat uitgezonden, met name de Premier League. Verder zijn er zoveel kanalen hier op de televisie dat je altijd wel ergens voetbal kunt vinden. De eredivisie hier heet de Major League Soccer. De laatste jaren is het niveau wel omhoog gegaan, met name door buitenlandse spelers die de laatste jaren van hun carriere voor een aanzienlijke vergoeding doobregen in de Verenigde Staten.
Echter als je ArgentiniĆ« bent is er maar 1 sport die telt: voetbal. Er wordt ook wel gezegd dat voetbal de tweede religie van het land is na het Rooms-katholieke geloof. Fans zijn ook ontzettend fanatiek. Iedere club heeft vaak een of meerdere Barra Brava’s. Dit zijn de meest fanatieke fans en het best te vergelijken met hooligans.
In het seizoen 2012-2013 had de stad Buenos Aires 6 clubs die in Argentijnse eredivisie speelden (Primera Division) en nog 7 clubs die in de provincie Buenos Aires spelen. Er spelen totaal 20 clubs in de Argentijnse Primera Division. Veel supporters en dus ook de Barra Bravas reizen met kleine busjes door de stad naar de wedstrijden van hun club. In het verleden is het vaak tot ongeregeldheden en rellen gekomen. Dit gebeurde voornamelijk bij tolpoortjes op de snelweg aangezien de busjes daar moeten stoppen om tol te betalen. Vaak renden fans van rivaliserende clubs elkaar tegemoet wat resulteerde in vechtpartijen op de snelweg.
De fans staan net als Engelse fans bekend als heel fanatiek, dus toen de mogelijkheid er was om een wedstrijd te gaan bekijken, heb ik die ook met twee handen aangegrepen. De wedstrijd zou zijn tussen Riverplate en Tigre. Riverplate speelt momenteel aanzienlijk beter dan Tigre, dus het was de vraag was het niveau zou zijn. We kregen vooraf duidelijke instructies wat we wel en niet mochten dragen. Er werd aangeraden om vooral rood/zwarte kleding te dragen. Dit zijn namelijk de kleuren van River aangezien we in het stadion van River zouden gaan kijken. Er wordt ons strict afgeraden om kleren te dragen in de kleuren zwart/donkerblauw/goud aangezien dit de kleuren zijn van aartsrivaal Boca Juniors.
Er werd ook volop gewaarschuwd voor zakkenrollers en andere zaken waar we voor op moeten passen. Uiteindelijk viel het allemaal best mee, maar goed, een gewaarschuwd persoon telt voor twee zullen we maar zeggen. Het stadion was overigens erg oud en het deed niet heel veilig aan. Daarnaast lag de aanvliegroute van het vliegveld Aeroparque George Newberry over het stadion.
De sfeer was echter erg goed. Het grootste deel van de eerste helft was echter niet om aan te zien. Alle doelpunten vielen aan het einde van de eerste en het begin van de tweede helft en er zaten toch enkele mooie treffers tussen. Ondanks dat de sfeer goed was vond ik dat de supporters over het algemeen niet so fanatiek leken als ik verwacht had. Misschien kwam het doordat de rivaliteit met Tigre niet zo groot was. Ik denk overigens dat iedereen het een mooie ervaring vond. Zeker leuk om een stukje van de Argentijnse cultuur mee te krijgen wat zo dicht tegen de Europese cultuur aanligt.



No comments:

Post a Comment