Sunday, November 10, 2013

Buenos Aires – Het kerkhof in Recoleta

Misschien een beetje luguber, maar zeker een bezoekje waard: het kerkhof in Recoleta. Dit kerkhof ligt middenin de stad in de wijk Recoleta. Dit is zoals eerder vermeld een van de meest chique wijken van de stad. Als gevolg hiervan liggen er op deze begraafplaats alleen notable mensen begraven.
Je treft op de begraafplaats dan ook niet de normale graven aan die je op een reguliere begraafplaats ziet, maar alle graven zijn complete mausoleums. Het voelt afentoe een beetje als de  jachthaven van Monaco: net als je denkt dat je het grootste en meest indrukwekkende jacht gezien hebt, zie je er weer een dat nog groter en luxer is.
Zo is het hier ook. Net als je denkt dat je het grootste en meest indrukwekkende mausoleum gezien hebt, zie je het volgende wat nog groter en nog indrukwekkender is. Helaas zijn sommige niet heel goed onderhouden.
Veel mausoleums zijn familiegraven en er worden nog steeds wijlen familieleden bijgeplaatst. In een aantal gevallen wordt dus feitelijk de kist met de overledene in het mausoleum bijgezet. In sommige gevallen kun je inderdaad binnenkijken en de feitelijke kisten zien. Voor wat betreft het grootste deel van de mausolea worden de kisten echter bijgezet in een ondergronds gedeelte van het graf.
Een groot aantal van de mausolea heeft ook deels geen ramen. Nu vermoed ik dat dat is om stankoverlast te voorkomen. Nu ben ik geen expert, maar blijkbaar als een lichaam niet goed gebalsemd is, vergaat het en dit gaat meestal gepaard met stank. Als er dus geen mogelijkheid tot ventilatie is bouwen de stank en gassen zich op in de gesloten ruimte, wat niet alleen erg onaantrekkelijk is, maar ook erg ongezond.
Vanwege het grote aantal notable mensen dat hier begraven ligt, verdient het de aanbeveling om als je dit kerkhof wil bezoeken dit te doen samen met een local. Zo had ik een collega die mijn rondleidde. Locals kunnen je namelijk alles vertellen over wie waar begraven liggen en wat deze mensen gedaan en betekend hebben voor Buenos Aires door de jaren heen. Zo leer je tevens iets over de geschiedenis van Argentinië.
Het meeste beroemde en meest bezochte mausoleum op deze begraafplaats is zonder twijfel het mausoleum van Evita Peron. Evita en Juan Peron genieten nog steeds enorme populariteit in Argentinië en zijn erg geliefd bij een groot deel van de bevolking. Evita en haar wijlen man Juan Peron liggen overigens niet begraven in hetzelfde mausoleum.





No comments:

Post a Comment