Sunday, August 4, 2013

Kaapstad – Tafelberg

De Tafelberg is een afgetopte berg en kijkt als een baken uit over Kaapstad. Een afbeelding van de Tafelberg is tevens opgenomen in de vlag van de stad Kaapstad en is ook verwerkt in insignes van de lokale overheden.
Het is tevens een enorme toeristische attractie met grote aantallen bezoekers die dagelijks of met de kabelbaan of hikend naar de top gaan. De Tafelberg maakt onderdeel uit van Table Mountain National Park. Het uitzicht van de top van de Tafelberg wordt beschreven als een van de mooiste uitzichten in Afrika.
Je moet echter wel opletten als je erheen gaat en het weer goed in de gaten houden. Als er namelijk veel wind staat, wordt de kabelbaan gesloten en is het basisstation dicht. De enige manier om dan de top te bereiken vanaf het basisstation is hikend. Het schijnt een enigszins uitdagende hike te zijn en er zijn niet of nauwelijks controleposten op het pad naar boven. Dus als het basisstation eenmaal gesloten is en je toch naar boven wil hiken is het raadzaam om het met meerdere personen te doen in het geval er iets mocht gebeuren. Helaas heb ik dus de top niet bereikt en niet gezien, maar ik wil jullie toch graag meer vertellen over deze berg.
Het meest karakteristieke onderdeel van de Tafelberg is het plateau wat ongeveer 3 kilometer lang is met indrukwekkend stijle rotswanden aan beide uiteindes. Het plateau wordt geflankeerd door Devil’s Peak aan de Oostkant en Lion’s Head aan de Westkant. Als geheel vormt dit een zeer indrukwekkende achtergrond voor Kaapstad. Samen met Signal Hill vormt het een natuurlijk amphitheater voor de Tafelbaai. Het hoogste punt van de Tafelberg ligt aan de Oostkant van het plateau en wordt gemarkeerd door Maclear’s Beacon (baken), een steenhoop, gebouwd in 1865 door Thomas Maclear voor een trigonometrie onderzoek. De steenhoop ligt 1086 meter boven zeeniveau en is ongeveer 19 meter hoger dan het kabelbaanstation aan de Westkant van het plateau.
De steile rotswanden van het plateau worden gescheiden door Platteklip Gorge. Platteklip Gorge is een relatief eenvoudige route om de Tafelberg te beklimmen en brengt je direct naar de top. Dit was tevens de route die Antonio de Saldanha gebruikte voor de eerste officiele beklimming van de Tafelberg in 1503.
De platte top van de Tafelberg is vaak gehuld in de wolken. Deze wolken worden gevormed wanneer een Zuid-Oostelijke wind tegen de berg omhoog gaat de koudere lucht in. Vervolgens condenseert het vocht in de lucht en vormt het het zogenaamde “tafelkleed”. De legende is dat dit tafelkleed gevormd wordt door een rookwedstrijd tussen de duivel en een locale piraat genaamd “Van Hunks”. Wanneer het tafelkleed te zien is, wordt dit gezien als een symbool van de rookwedstrijd.










No comments:

Post a Comment