Wednesday, August 14, 2013

Kaapstad – Tafelberg – deel 2

De Tafelberg heeft een rijke biodiversiteit. De vegetatie bestaat voornamelijk uit verschillende soorten Cape Fynbos. De hoofdsoort is de zeldzame en bedreigde soort: Peninsula Sandstone Fynbos. Tevens komen de zeer bedreigde soorten: Peninsula Granite Fynbos, Peninsula Shale Renosterveld en Afromontane ook in kleinere hoeveelheden voor op de berg.

De vegetatie op de berg maakt onderdeel uit van het Cape Floral gebied en is een beschermd gebied. Tevens maakt dit gebied onderdeel uit van het Unesco Werelderfgoed. Het gebied bevat ongeveer 2.200 verschillende soorten planten die specifiek voorkomen op de Tafelberg. Dit aantal is groter dan het totaal aantal planten dat voorkomt in het gehele Verenigd Koninkrijk. Een groot deel van deze planten zijn endemisch voor het gebied en komen nergens anders voor. De Tafelberg heeft tevens het grootste aantal bedreigde plantensoorten in vergelijking met andere gebieden van vergelijkbare grootte in de hele wereld.

Overblijfselen van inheemse stukken bos kun je nog steeds vinden in bepaalde ravijnen, voornamelijk de ravijnen waar meer water en regenval is. Verschillende soorten fynbos komen voornamelijk voor op de delen van de berg die meer blootgesteld zijn aan zon en droogte aangezien deze omstandigheden niet geschikt zijn voor andere vegetatiesoorten. De natuurlijke cyclus of bosbranden die op de berg voorkomt, verjongd de Fynbos vegetatie van tijd tot tijd.

De Tafelberg lijdt inmiddels ook al meer dan een eeuw onder massale aanvallen van invasieve exotische planten, waarbij de cluster pine de hardnekkigste invasieve exotische plant is. De beheerders van het natuurgebied ondenemen echter continu pogingen om de snelle groei en verspreiding van deze planten tegen te gaan en de flora zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat te herstellen en behouden.

Wat de fauna betreft, het meest voorkomende dier op de Tafelberg is de Kaapse Klipdas. Deze zie je voornamelijk bij het eindstation van de kabelbaan op de top van de Tafelberg vanwege de hoeveelheden eten die mensen daar achterlaten. Verder tref je er ook stekelvarkens, mangoesten, slangen en schildpadden. De laatste leeuw is gezien in 1802 en de luipaarden tot ongeveer 1920, maar beide soorten zijn sindsdien uitgestorven op de berg. Twee katachtige dieren, de rooikat en de vaalboskat komen nog steeds voor op de berg. De rooikat wordt sporadisch aangetroffen door bergbeklimmers, maar de status van de vaalboskat is momenteel onbekend. Verder leeft er nog een grote variëteit aan andere diersoorten op de berg.

No comments:

Post a Comment