Sunday, August 25, 2013

Kaapstad – Tafelberg – deel 4

De Tafelberg kabelbaan vervoert passagiers van het basisstation wat ligt op ongeveer 302 meter boven zeeniveau naar het eindstation op de top van de berg. Vanaf het eindstation heb je mooie uitzichten over Kaapstad, Tafelbaai, Robbeneiland en de Atlantische kust.

De bouw van de kabelbaan begon in 1926 en deze werd officieel geopend in 1929. In 1997 heeft er een grootschalige renovatie en upgrade aan de kabelbaan plaatsgevonden. Tijdens deze upgrade zijn er ook nieuwe, grotere cabines in gebruik genomen. Deze nieuwe cabines kunnen 65 mensen vervoeren in plaats van 25 en kunnen 360 graden draaien tijdens de rit naar boven. Als gevolg van deze 360 graden rotatie hebben passagiers een mooi panorama-uitzicht over de stad. Door de upgrade kunnen mensen ook sneller van en naar de top vervoerd worden.

Op het plateau vind je verschillende souvenierwinkels, een restaurant en wandelroutes met variërende lengtes.

Hiking is een van de populairste activiteiten op de Tafelberg voor zowel toeristen als locals. Er zijn een groot aantal trails variërend in moeilijkheidsgraad. Omdat de ravijnen rondom de top erg stijl zijn, zijn er niet heel veel klimroutes die je direct naar de top leiden. Platteklip Gorge is een van de meest bekende. De gemiddelde tijd voor de beklimming is 2,5 uur maar kan tussen de 1 en 3 uur bedragen afhankelijk van de fysieke gesteldheid en conditie.

Langere trails naar de top gaan via de Back Table, een lager gelegen gebied van de Tafelberg aan de Zuidkant van het plateau. Vanuit de Zuidelijke voorsteden zijn er 2 trails: Nursery Ravine en Skeleton Gorge die beiden beginnen bij Kirstenbosch National Botanical Garden. De route via Skeleton Gorge to Maclear’s Beacon staat bekend als de Smuts route, ter nagedachtenis aan Jan Smuts. Het Bridle pad, ook wel Jeep track genaamd, voert je iets geleidelijker naar de top via de weg die gebruikt werd om onderhoud te verrichten aan de dammen die gelegen zijn op de Back Table. Verder zijn er verschillende populaire wandelpaden op de lager gelegen delen van de berg die toegankelijk zijn via Constantia Nek, Cecilia Park, Kirstenbosch, Newlands Forrest en Rhodes Memorial.

Aan de Atlantische kust-kant van de berg is Kasteelspoort de meest populaire beklimming naar de top met mooie uitzichten over Camps Bay. Veder zijn er de Hoerikwaggo Trails: 4 hiking trails variërend in lengte van 2 tot 6 dagen die onder toezicht staan van South African National Parks. Deze 4 trails zijn: People’s Trail, Table Mountain Trail, Orangekloof Hiking Trail en als laatste de Top to Tip Trail.

Rotsklimmen is ook een populaire activiteit op de Tafelberg. Er zijn goed gedocumenteerde klimroutes variërend in moeilijkheidsgraad. Bolting (het plaatsen van ankerpunten door middel van het boren van gaten in de bergwand) is niet mogelijk. Het is ook mogelijk om te abseilen vanaf het eindstation op het platform.

Verder is er een uitgebreid stelsel van grotten in de zandsteenbergen. De grootste stelsels zijn de Wynberg grotten die je vindt op de Back Table niet ver van het Jeep Track. Daarnaast kun je er ook goed mountainbiken. De route naar de bunker is erg populair. Plum pudding is een steile, meer uitdagende route voor de fietsers die zichzelf goed willen testen. De routes worden duidelijk aangegeven met bordjes, dus het is een kwestie van de bordjes volgen voor een lekker fietstochtje. Helaas is het er deze keer niet van gekomen, maar een volgende keer wil ik best een poging wagen. J

No comments:

Post a Comment