Wednesday, August 14, 2013

Kaapstad – Tafelberg – deel 3

Bij deze nog een stukje over de historie van de Tafelberg. Zoals eerder vermeld was António de Saldanha de eerste Europeaan die de Tafelberg beklom in 1503 en gaf het de naam Taboa do Cabo in zijn Portugese moedertaal, wat in het Engels Table of the Cape betekent. Het grote kruis dat hij in de rots op Lion’s Head gekerfd heeft kan men vandaag de dag nog steeds bekijken.

In 1796 tijdens de Britse overheersing van de Kaap gaf Majoor Generaal Sir James Craig het bevel om 3 bunkers te bouwen op de Tafelberg: de King’s bunker, de Duke of York’s bunker die later omgedoopt werd tot de Queen’s bunker en de Prince of Wales bunker. Van de laatste 2 zijn alleen nog ruïnes over, maar de King’s bunker is nog steeds in geode staat en eenvoudig toegankelijk vanaf Rhodes Memorial.

Tussen 1896 en 1907 zijn 5 dammen gebouwd die geleid hebben tot de aanleg van 5 reservoirs. Dit zijn de Woodhead, Hely-Hutchinson, De Villiers, Alexandra en Victoria reservoirs. Deze werden destijds aangelegd op de Back Table ten behoeve van de watervoorziening van Kaapstad. Een hangspoor vanaf Camps Bay over het Kasteelpoortravijn naar het oude station op de top werd gebruikt om materialen en arbeiders te transporteren. De ankerpunten bij het station op de top van de berg kun je nog steeds bekijken. Er is een geod bewaarde stoomlocomotief uit deze tijd te bezichtigen in het Waterworks Museum op de top van de berg vlakbij de Hely-Hutchinson dam. Deze locomotief werd gebruikt om materialen voor de dam te vervoeren over het vlakke deel op de top van de berg.

Inmiddels is de vraag naar drinkwater in Kaapstad significant groter dan de capaciteit van de de reservoirs en als gevolg hiervan zijn de reservoirs geen belangrijk onderdeel meer van de watervoorziening in Kaapstad.

De Tafelberg werd onderdeel van het Cape Peninsula National Park in de jaren 90. Dit park werd omgedoopt tot Table Mountain National Park in 1998.

Branden komen geregeld voor op de berg. Een van de laatste grote branden was in januari 2006. Deze brand heeft grote delen van de vegetatie verwoest en een tourist is als gevolg van deze brand overleden die vermoedelijk was aangestoken.

In 2011 is de Tafelberg verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Volgende week meer over wat er zoal te doen is op en rondom de Tafelberg.

No comments:

Post a Comment