Sunday, June 30, 2013

Kaapstad – Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop (oftewel Kaap die Goeie Hoop in Afrikaans) is een Kaap voornamelijk uit rotsgrond aan de Atlantische kust van het Kaap-schiereiland in Zuid Afrika.

Een veel voorkomende misconceptie is dat Kaap de Goede Hoop het meest Zuidelijke puntje van Afrika is. Dit omdat de overtuiging bestond dat Kaap de Goede Hoop de scheidingslijn vormde tussen de Atlantische en de Indische Oceaan. Ondanks dat het ook zo aangegeven staat is dat niet helemaal waar. Het meest Zuidelijk gelegen puntje is Kaap Agulhas, wat ongeveer 150 kilometer in Oost-Zuid-Oostelijke richting ligt. Het punt waar de de stromen van de twee oceanen (Indische en Atlantische) op elkaar “botsen” ligt tussen Kaap de Goede Hoop en Kaap Agulhas, ongeveer 1,2 kilometer ten Oosten van Kaap de Goede Hoop

Als je echter de Afrikaanse kustlijn volgt vanaf de evenaar is de Kaap de Goede Hoop het punt vanaf waar de schepen meer Oostwaards dan Zuidwaards gaan varen. Dus is niet heel raar dat Kaap de Goede Hoop als meest Zuidelijke punt beschouwd wordt/werd. De Portugese ontdekkingsreiziger Bartolomeu Dias was in 1488 de eerste die de Kaap rondde. Dit was tevens een mijlpaal in de pogingen directe handelsrelaties op te zetten met het Verre Oosten.

Het is heel erg apart om daar aan het water te staan op wat algemeen gezien wordt als het meest Zuidelijke puntje van Afrikaanse continent. Je kunt ook heerlijk met je voeten in het water staan alhoewel er niet echt een groot zandstrand is. Grappig is het enorme verschil in watertemperatuur tussen het zeewater in Simons Town bij de gekleurde huisjes en het zeewater bij Kaap de Goede Hoop. Het zeewater bij Simons Town is het warme(re) water van de Indische Oceaan en het zeewater bij Kaap de Goede Hoop is het koude(re) water van de Atlantische Oceaan. De combinatie van deze twee oceanen zorgt ook voor een heel rijk en heel divers onderwaterleven.

Kaap de Goede Hoop ligt in een natuurpark genaamd Table Mountain National Park. Dit is een enorm uitgestrekt natuurgebied met een diverse flora en fauna. Wat je het beste kunt doen is er vroeg heen gaan aangezien je voor zonsondergang het park weer uit moet zijn. Het park beslaat vele tientallen vierkante kilometers (221 om precies te zijn) dus je hebt echt een auto nodig om van de ene locatie naar de andere te gaan, omdat er geen openbaar vervoer, taxi’s of andere vormen van transport zijn en het hoogteverschil kan ook aanzienlijk zijn.

Let goed op onderweg en ga niet te snel. Je wil namelijk niks missen van het mooie landschap en alle mogelijke dieren die je onderweg tegen kunt komen. Zo kwamen wij bij voorbeeld struisvogels en apen tegen en er zijn talloze mooie wandelroutes, maar daarover volgende week meer.



Zoek de struisvogels :)





Kaap de Goede Hoop




Aapjes



Het landschap in Table Mountain National Park
 

No comments:

Post a Comment