Sunday, July 7, 2013

Kaapstad – Table Mountain National Park

Table Mountain National Park, voorheen bekend as Cape Peninsula National Park is een nationaal park in Kaapstad en beslaat een groot gebied rondom Kaapstad. Het gebied is tot nationaal park uitgeroepen op 29 mei 1998 om de natuurlijke omgeving rondom de Tafelberg en in het bijzonder de fynbos vegetatie te beschermen. Het park wordt beheerd door South African National Parks.
Het park bevat 2 zeer bekende (toeristische) locaties (monumenten): Tafelberg en Kaap de Goede Hoop. Het gebied dat het park beslaat start in het Noorden bij Signal Hill en loopt dan via Lion’s Head, Tafelberg, Constantiaberg en Silvermine door tot Kaap de Goede Hoop in het uiterste Zuiden.
Het park is niet een volledig aaneengesloten gebied aangezien binnen het gebied van het park niet ontwikkelde bergachtige gebieden afgewisseld worden met ontwikkelde bewoonde delen. Dit zorgt ervoor dat het park grofweg op te delen is in drie gebieden:
1.      Tafelberg
2.      Silvermine/Tokai
3.      Kaap de Goede Hoop (Cape Point)
Het Tafelberg deel beslaat Signal Hill, Lion’s Head, Tafelberg zelf, Back Table (Het lager gelegen deel van Tafelberg), Devil’s Peak, de 12 Apostelen (wat feitelijk een reeks is van 17 rotspieken aan de Atlantische kust) en Orange Clove (Oranjekloof, dit is een beschermd gebied en daardoor niet toegankelijk voor het publiek). Het Tafelberg deel grenst aan Kaapstad in het Noorden, Camps Bay en de Atlantische kust in het Westen, de Zuidelijke voorsteden in het Oosten en Houtbaai in het Zuiden.
Het Tafelberg deel werd gevormd door Table Mountain National Monument, Cecilia Park en Newlands Forrest. De Kirstenbosch National Botanical Garden maakt officieel geen onderdeel uit van het Tafelberg deel, maar wordt wel als zodanig onderhouden als onderdeel van het park.
Het Silvermine-Tokai deel loopt van het Noord-Westen naar het Zuid-Oosten over het schiereiland van de Atlantische kust naar False Bay. Het gebied beslaat Constantiaberg, Steenberg Peak en de Kalkbaai-bergen. Het grenst aan Houtbaai in het Noord-Westen, de voorsteden van Constantia en Tokai in het Noord-Oosten, Kalkbaai in het Zuid-Oosten en Vishoek en Noordhoek in het Zuid-Westen.


False Bay
Het Silvermine-Tokai deel werd gevormd door Tokai State Forest en het Silvermine-natuurreservaat.
Het Kaap de Goede Hoop (Cape Point) deel beslaat het meest Zuidelijke deel  van het Kaap-schiereiland van Cape Point en Kaap de Goede Hoop in het Zuiden tot aan Scarborough aan de Atlantische kust in het Noorden en Simons Town aan de kust van False Bay. Het werd gevormd door het Kaap de Goede Hoop natuurreservaat.







Houtbaai

No comments:

Post a Comment