Sunday, July 14, 2013

Kaapstad – Table Mountain National Park – deel 2

Table Mountain National Park maarkt onderdeel uit van het floristische Kaap gebied en als gevolg hiervan tref je een zeer diverse flora aan. Veel planten zijn zeldzaam en endemisch, wat wil zeggen dat ze alleen hier (hardnekkig) groeien en nergens anders. Plantensoorten zoals de Protea, Erica, Restio en Asteraceae en Geophytes tref je hier in overvloed aan. Voor geophytes kon ik geen Nederlands word vinden, maar het wordt omschreven als eeuwigdurende/vaste planten zoals de krokus of tulp die groeien uit een bloembol. De twee overheersende vegetatietypes die je hier aantreft zijn Peninsula Sandstone Fynbos (schiereiland zandsteen fijnbos) en Cape Granite Fynbos (Kaap graniet fijnbos). Beide vegetaties zijn bedreigde vegetaties en endemisch voor de Kaap regio aangezien ze nergens anders ter wereld voorkomen.

Een bekende locale boomsoort is de Silver Tree (Leucadendron argenteum). Dit is een populaire, gecultiveerde boomsoort, die in het wild alleen aangetroffen wordt op de Lion’s Head berg en enkele kleine gebieden verspreid over het Kaapschiereiland. Een van de bekendste gebieden is Kirstenbosch.

Kirstenbosch is een biodiversiteit hot spot en wordt door plantenkenners gezien als een botanische anomalie. Dit aangezien in Table Mountain National Park meer plantensoorten voorkomen (meer dan 2000) dan in het gehele Verenigd Koninkrijk. Echter veel van de unieke flora is gedurende de jaren al verloren gegaan als het gevolg van agrarische en stedelijke ontwikkeling.
Inheemse planten worden veelal bedreigd door stroperij voor alternatieve medicijnen en invasieve plantensoorten zoals de Acacia Cyclops, drie Hakea soorten en naaldbomen die in het verleden geplant zijn voor commerciële houtplantages. Momenteel heeft de Tafelberg de hoogste concentratie bedreigde plantensoorten in vergelijking met elk ander continentaal gebied van vergelijkbare grootte in de wereld.
SANParks is een organizatie die zwaar bekritiseerd is voor het verwijderen van invasieve, niet inheemse plantensoorten en bomen. Deze niet inheemse bossen vormen momenteel 2% van Table Mountain National Park, maar beslaan gebieden die voorheen vele malen rijker waren voor wat betreft biodiversiteit.
Zoals gezegd warden de invasieve bomen oorspronkelijk geplant als onderdeel van de aanleg van commerciële houtplantages nadat een groot deel van de inheemse bossen gekapt waren. Helaas waren de vruchtbare stukken grond die hiervoor geselecteerd werden tevens ook de meest vruchtbare. Als gevolg hiervan hadden deze stukken grond ook de grootste proportie inheemse en bedreigde plantensoorten.
Het huidige programma van het park is gericht op het terugbrengen van het park in de oorspronkelijke staat door het opnieuw laten groeien van inheemse bossen en het geleidelijk aan verwijderen van plantages met invasieve bomen.

No comments:

Post a Comment