Sunday, June 2, 2013

Kaapstad – de Waterfront Area – deel 2 – Internationale Context

Gelegen op het Zuidelijkste puntje van het Afrikaanse continent, beslaat Zuid-Afrika een gebied van meer dan 1,2 mijoen km2. Dit is een gebied dat bijna 5 maal zo groot is als het Verenigd Koninkrijk. Het landschap varieert enorm van gortdroge woestijngrond, uitgestrekte vlaktes, bergen, lagunes tot moerasland (voornamelijk langs delen van de kustlijn).

Klimaatcondities varieren van subtropisch in Kwazulu-Natal tot Mediterraan aan de West-Kaap. Qua infrastructuur is Zuid-Afrika een van de meest ontwikkelde landen op het Afrikaanse continent. Zuid-Afrika heeft ongeveer 45 miljoen inwoners met diverse culturele en etnische achtergronden variërend van inheems Afrikaans tot Aziatisch en mensen van verschillende Europese afkomst. Engels is een van de maar liefst 11 officiele talen en wordt gesproken in het overgrote deel van het land.

Kaapstad is met een bevolking van ongeveer 3 miljoen mensen de wetgevende hoofdstad van Zuid-Afrika en tevens de hoofdstad van de West-Kaap provincie (1 van de 9 provincies in Zuid-Afrika). De stad is verbonden met de rest van het land door middel van een modern wegen- en spoornetwerk alsmede een variëteit aan binnenlandse vluchten. De West-Kaap provincie heeft een duurzame jaarlijkse economische groei doorgemaakt van 3% per jaar gedurende de laatste 10 jaar. Toerisme, textiel, wijbouw en landbouw zijn de grootste drijvers geweest van deze economische groei.

Zuid-Afrika’s adembenemend mooie landschap, aangename klimaat, rijke culturele historie en mooie wijngaarden maken het tot een toeristische hotspot. Tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika staan veel mensen versteld van het feit in hoeverre Zuid-Afrika al ontwikkeld is op technologisch gebied. Het heeft een geavanceerd systeem van satelietverbindingen, mobiele telefoons en elektronisch bankieren. Ook heeft het zeer moderne film en video studio’s. Deze vormen de basis voor de toenemende vraag om Kaapstad te gebruiken als filmlocatie.

De V&A Waterfront wijk ligt aan de kustlijn van de Tafelbaai en tussen twee van ‘s werelds meest bekende stedelijke iconen: Tafelberg en Robbeneiland. Met eenvoudige toegang en ontsluiting via twee snelwegen en per boot over het water, is de V&A Waterfront wijk een erg geliefde wijk voor zowel ondernemingen om er zich te vestigen als voor mensen om er te wonen. Je kunt de wijk relatief eenvoudig bereiken vanuit alle stadsdelen en zonder verkeer ben je in 20-30 minuten op het vliegveld van Kaapstad.

Jaarlijks bezoeken zo’n 6 miljoen internationale toeristen Zuid-Afrika. De West-Kaap Provincie trekt jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen buitenlandse bezoekers en 5,1 miljoen binnenlandse bezoekers. Toerimse draagt voor ongeveer 9% bij aan het Bruto Regionaal Product van de West-Kaap provincie. Landelijk is dit ongeveer 8%.

In de komende weken zal ik in meer detail ingaan op wat er dan zowel allemaal te zien en te doen is.

 


 

No comments:

Post a Comment