Sunday, May 26, 2013

Kaapstad – de Waterfront Area - deel 1

Gedurende de afgelopen 30 jaar zijn enkele van de meest innovatieve onroerend goed projecten ontwikkeld aan het water (ook wel “waterfronts” genaamd). Enkele voorbeelden zijn Boston, Baltimore, Vancouver, Toronto, Rotterdam, Barcelona, Sydney, Melbourne, Osaka en Singapore.
Waterfronts zijn wereldwijd de nieuwe bestemmingen geworden voor entertainment, ontspanning en shopping, voornamelijk in havensteden. Succesvolle Waterfront projecten hebben de rijke culturele en historische links hersteld tussen land en water in vele havensteden wereldwijd.
Degenen die lobbyden in de jaren 80 voor wat tegenwoordig bekend is als Kaapstad’s Victoria & Alfred Waterfront werden destijds gezien als idealisten en dromers. Toen in 1989 de Victoria & Alfred Waterfront onderneming opgezet werd voor de ontwikkeling van dit gebied dachten veel locals dat het project geen enkele kans van slagen zou hebben. Echter tegenwoordig bezoeken jaarlijks 22 miljoen mensen het V&A Waterfront gebied en is het uitgegroeid tot een van de grootste onroerend goed succesverhalen in Zuid Afrika.
Aanvankelijk was er geen enkele financiele instelling die het project wilde financieren toen het aangekondigd werd. Het Zuid-Afrikaanse staatsbedrijf: South African Transport Services was het enige bedrijf dat naar voren kwam en de initiele financiering verschafte. Als dat niet gebeurd was, zou het project nooit van de grond zijn gekomen.
V&A Waterfront heeft de mensen van Kaapstad een nieuw gevoel van trots gegeven. Het heeft de verwachtingen ruimschoots overtroffen en het is uitgegroeid tot een van Zuid Afrika’s meest bezochte locaties. Het gebied heeft een nieuwe betekenis gegeven aan aan Kaapstad als de “Tavern of the Seas”.
Het gebied heeft een zeer werelds karakter. Zo zie je er invloeden uit verschillende landen terug als onder meer Belgie en Nederland. Mocht je er zo neergezet worden zonder het te weten, heb je absoluut niet het idée dat je in Zuid Afrika bent. Afgezien van het feit dat er geen hoge flatgebouwen staan, zou het elke willekeurige stad kunnen zijn.
Ik zal in de komende weken dieper ingaan op de culturele en historische achtergrond van Kaapstad’s V&A Waterfront. Een bezoek aan Kaapstad is in ieder geval niet compleet zonder een bezoek aan V&A Waterfront en aangezien er enkele goede hotels in deze wijk liggen, is het zeer aan te raden om hier je hotel te boeken en V&A Waterfront als uitvalsbasis te gebruiken.













 
 

No comments:

Post a Comment