Monday, May 6, 2013

Term 3 - Halverwege

Na een jaar zwoegen, veel vliegen, hard werken en weinig slaap was het eindelijk zover. Het eerste jaar van de studie is voorbij en ik ben dus nu halverwege met nog 1 jaar voor de boeg naar dat welbegeerde diploma.
Deze term was heel intensief. 6 vakken maar liefst. Corporate Finance, 2 Operations vakken (Supply Chain Management en Quality & Productivity), 2 Marketing vakken (Strategy en Program Design) en een Communicatie vak.
De marketing vakken waren erg leuk. Een vak was gebaseerd op een simulatie waarbij heel veel elementen samen kwamen: Product Managent, Product Portfolio Management, Channel Strategie, Marketing & Advertising, Product Perception, etc. Iedere periode moest je een reeks beslissingen nemen: ga je een product ontwikkelen of niet, welke attributen dient het te hebben, welke channelstrategie ga je volgen en hoe je je geld investeren. Het uiteinelijke resultaat van de simulatie die over meerdere ronden gespeeld werd, was een belangrijk deel van het eindcijfer. Het klinkt simpel, maar er zit heel veel data-analyse achter en het was enorm leerzaam.
Nadat van Term 1 naar Term 2 de werkdruk opgevoerd was, deed de universiteit er in Term 3 nog een schepje bovenop. Veel stress en srakke deadlines, maar terugkijkend waren het toch echt enkele leuke vakken. Zelf vond ik ook de Operations vakken erg leuk. We kregen daar enkele modellen waarmee we enkele berekeningen konden maken met betrekking tot ideale ordergrootte, kwaliteit en bottlenecks in het process.
De kwaliteit van de professoren varieerde nogal. Niet zozeer vakinhoudelijk, maar vooral de methode van lesgeven. De methode van enkele professoren sloeg echt niet aan bij mij en dan moet je echt alle zeilen bijzetten om te focussen. Het tempo ligt namelijk erg hoog.
We sloten Term 3 af met 3 examens in anderhalve dag: vrijdagmiddag, zaterdagochtend en zaterdagmiddag. Daarna was er lunch en een borrel, enkele toespraken en het welkom voor de nieuwe inkomende klas.
De ontlading was erg groot bij velen. Zeker het besef dat nu het leukste deel van de opleiding gaat beginnen. Komend jaar nog 3 verplichte vakken en de rest mag je volledig zelf invullen met de keuzevakken die aangeboden worden. Daarnaast is nu de grootste druk van de ketel. Medestudenten maken zich niet al te druk meer om cijfers en gaan zich nu langzaam richten op het leven “na de MBA”. Op zoek naar een nieuwe baan, hetzij binnen danwel buiten het bedrijf waar men werkt en het opnieuw opbouwen van je sociale leven en vriendenkring.
Zelf ga ik term 4 in Philadelphia doorbrengen om de reisafstand wat te beperken en alles wat makkelijker te maken. Ik heb er erg veel zin in om kennis te maken met mijn klasgenoten aan de East Coast. Tevens ben ik mijn klasgenoten aan de West Coast enorm dankbaar voor een geweldig en enerverend jaar met waanzinnig mooie ervaringen en nieuwe vriendschappen. Op naar de tweede helft van de studie J

No comments:

Post a Comment