Sunday, June 23, 2013

Kaapstad – Boulders Beach

Boulders Beach ligt op het Kaap-schiereiland vlakbij Simons Town in de richting van Kaap de Goede Hoop in de buurt van Kaapstad in de West-Kaap provinicie. Boulders Beach is een beschut stand gelegen tussen granieten rotsblokken (boulders). Hier komt tevens ook de naam vandaan. Boulders Beach is ook bekend als Boulders Bay.

Boulders Beach is een toeristische trekpleister vanwege een kolonie Afrikaanse pinguins die daar sinds 1982 woont. Boulders Beach maakt tevens onderdeel van uit van Table Mountain (Tafelberg) National Park.
Alhoewel het gebied midden in een woonwijk ligt, is het een van de weinige locaties waar deze kwetsbare vogelsoort van zeer dichtbij bekeken kan worden, terwijl ze vrij ronlopen in hun natuurlijk, maar beschermde omgeving. Je moet echter wel zeer goed uitkijken met auto’s. Zeker als je daar parkeert omdat de pinguins met enige regelmaat beschutting zoeken onder geparkeerde auto’s.

In 1982 begon het met 2 broedpaartjes, maar inmiddels is de kolonie uitgegroeid tot ongeveer 3000 pinguins. De groei komt voornamelijk door de gereduceerde commerciele visserij in False Bay. Als gevolg hiervan is er meer eten (voornamelijk pilchards (een soort kleine haring) en anchovis) voor de pinguins beschikbaar en biedt dit ruimte voor de kolonie om te groeien.
Boulders Beach is afgeschermd door inheemse struiken boven de hoogwaterlijn en ligt direct aan het heldere water van False Bay. Het heeft een aantal kleine beschutte baaitjes en stranden (deels) ingesloten door de granieten rotsblokken die meer dan 540 miljoen jaar oud zijn.

Alhoewel Boulders Beach de toeristische trekpleister is, kun je de pinguins het beste bekijken vanaf Foxy Beach. Hier is een nieuw wandelpad aangelegd. Dit wandelpad is toegankelijk gemaakt en je kunt letterlijk tot op centimers van de pinguins komen. Je wordt overigens wel geacht de leefomgeving van de pinguins zelf te respecteren. Boulders Beach is ook een populair strand om te zwemmen en te recreëren, maar de toegang is beperkt tot de stranden de gelegen zijn naast de stranden waar de pinguinkolonie leeft.















Kortom zeker een bezoekje waard en als je rustig wandelt duurt het ongeveer een uurtje om het wandelpad af te wandelen.

No comments:

Post a Comment