Saturday, March 9, 2013

Een keuzevak als kerstcadeau

Tussen Term 2 en Term 3 was er de mogelijkheid tot het volgen van enkele keuzevakken. Hier diende je je vooraf voor in te schrijven en afhankelijk van hoeveel interesse er voor is, zou er dan toewijzing plaatsvinden. De toewijzing dient er voor te zorgen dat alle 6 de klassen min of meer evenredig vertegenwoordigd zijn.
De 6 klassen zijn Class 2013 en Class 2014 van het full time programma. Het jaar staat hier voor het jaar waarin deze klassen respectievelijk afstuderen en dan van het Executive Programma Class 37 en Class 38 East en Class 37 en 38 West. East en West zijn aanduidingen voor de campus. East is de Philadelphia campus en West is de San Francisco campus. Class 37 studeert af in 2013 en Class 38 studeert af in 2014. Het programma duurt maar 2 jaar. Dus vandaar dat er maar 2 klassen zijn.
Het keuzevak ging over het ontwerpen en ontwikkelen van web-based products en services. Een week of 3 voor het vak zou beginnen diende iedereen tenminste 10 ideeen in te dienen via een webtool.
Toen dat gedaan was, diende iedere student tenminste 50 ideeen te becommentarieren en er een cijfer aan toe te kennen tussen 1 en 10 wat een indicatie zou moeten geven in hoeverre jij denkt dat dit een al dan niet goed of succesvol idee is. Vervolgens krijg je dus al je ideenen terug met alle statistieken: gemiddelde cijfer, hoogste cijfer, laagste cijfer en opmerkingen die studenten gemaakt hebben.
Toen begonnen de lessen en moest je 1 idee kiezen en dat pitchen voor 1 minuut tegenover je medestudenten. We hadden 48 studenten in de klas. Na de pitches zou er gestemd worden. Iedereen kreeg 5 stickers die hij/zij op de 5 beste ideeen kon plakken. Door middel van de stemronde zouden de 24 ideeen met de laagste scores geelimineerd worden.
De afvallers dienden een koppel te vornen met iemand wiens idee het wel overleefd had. De volgende dag moest je weer pitchen. Dit keer 2 minuten en vervolgens zou er een stemronde plaatsvinden, waarbij het aantal ideeen teruggebracht zou worden tot 12. De volgende dag zou er nog 1 keer gepitched worden. Dit keer 3 minuten en na de laatste stemronde zou het aantal ideeen gereduceerd worden tot 8.
Vervolgens diende je in groepjes van 6 een concept website te bouwen op basis van alles wat je geleerd had tijdens de colleges. Ik zat in het “Showvent” team en de 8 winnaars kun je terugvinden op http://wwwharton.com. Let wel het is een concept. Om alles werkend te krijgen met tickets, seat previews en betalingen zijn heel veel onderhandelingen nodig met de eigenaars van de shows en betalingssystemen en heel veel programmeren.Vandaar dat het een concept is en niet alles echt werkt.
Het was een heel leuk en heel erg leerzaam vak. Het leert je de eerste stapjes om eigen idee te bedenken en het vervolgens te verbeteren. De manier waarop het vak is opgezet is ook erg goed, door middel van de pitches. Heel veel studenten vinden hun eigen idee natuurlijk verreweg het meest briljante, maar als je idee dus weggestemd wordt, moet je jezelf echt afvragen of dat wel zo is. Als dat namelijk wel zo is en je bent weggestemd is waarschijnlijk of je idee toch niet zo heel briljant of je hebt het slecht geformuleerd of je hebt het slecht gepitched. Als er namelijk 240 stemmen (48 studenten keer 5 stemmen) uitgebracht worden en je krijgt maar een zeer beperkt aantal, is dat veelzeggend. De klas is namelijk vrij divers wat betreft interesses en achtergrond. Deze 48 studenten representeren tevens ook potentiele klanten/investeerders. Dus als zij het collectief geen goed idee vinden, is het hoogste tijd om eea te heroverwegen.
Als het je dus lukt om objectief naar je eigen idee te blijven kijken, kun je van deze stemrondes en feedback heel veel leren ten aanzien van je eigen sterke en minder sterke kanten. Misschien is je idee heel goed, maar ben je een slechte pitcher of misschien is je idee toch niet zo goed en moet je het verder ontwikkelen danwel herpositioneren.
Zeer interesssante klas en een aanrader voor iedereen die ooit de ambitie heeft ondernemer te worden. Minpuntje was dat het 4 dagen tussen kerst en oud en nieuw was. Dus mijn vakantie was zeker kort. Ter info, in de US kennen ze geen Tweede Kerstdag.

No comments:

Post a Comment