Saturday, February 23, 2013

Wijn in Baden Württemberg

De meeste mensen zullen bij Stuttgart en Baden Wurtemberg niet meteen aan een wijnregio denken, maar toch heeft de regio rondom Stuttgart een redelijk ontwikkelde wijncultuur.
Baden is het meest zuidelijk gelegen wijnbouwgebied, met 15.900 hectare grenzend aan het Zwarte Woud, van Tauber tot de Bodensee. De bijnaam is hier “zonnebank van de natie”. Bekende steden zijn Stuttgart, Freiburg en Baden-Baden. De ligging komt overeen met de Elzas in Frankrijk. De lengte is 400 km. Er worden witte, rode en roséwijnen gemaakt. Sommige wijnboeren maken rode wijnen uit de Spätburgunder met houten vatlagering. Voor witte wijnen worden tevens chardonnay en auxerrois gebruikt. Ook de wijnbouw bij de Bodensee wordt tot Baden gerekend. De bodem bestaat uit tertiair kalk, mergel, vulkanisch gesteente en wat koper. Er zijn 9 Bereiche, 15 Großlagen en 315 Einzellagen
Württemberg is een wijnbouwgebied van 11.300 hectare rond de rivier Neckar. Het is een van de grootste producenten van rode wijnen. Toegestane druiven voor wit zijn: Trollinger, Riesling, Schwarzriesling, Kerner, Müller-Thurgau en Silvaner; voor rood: Spätburgunder, Samtrot en Frühburgunder (Clevner). Het gebied bevat 6 Bereiche, 20 Grosslagen en 207 Einzellagen. De regio Württemberg heeft ook zijn eigen Weinstrasse.
De Württemberger Weinstrasse begint in Weikersheim bij Bad Mergentheim (www.liebliches-taubertal.de) en voert over ruim 500 kilometer hoofdzakelijk langs de Neckar en de zijdalen daarvan. Na Hohenlohe loopt de route naar het Weinsberger Tal en via de Heuchelberg tot in de Zabergäu (www.kocherjagst.de). Na het Enztal gaat hij door de dalen van Bottwar (www.das-bottwartal.de), Rems (www.remstal-route.de) en Murr. Vervolgens voert de Weinstrasse via Stuttgart naar het dal van de Boven-Neckar om ten oosten van Tübingen te eindigen in Metzingen.
Terwijl de wijnconsumptie in heel Duitsland gemiddeld rond de 20 liter per persoon ligt, drinken de Württembergers onder het ’Zum Durscht darf´s gar net erscht komme’  jaarlijks ruim 30 liter. De rode Trollinger geldt zelfs als het ‘nationale slokje’.
Wie inmiddels trek gekregen heeft in Heilbronner wijnen, vindt een grote selectie bij de Württemberger Winzer (www.wwg.de) of in de Heilbronner Wein Villa. In dit herenhuis uit het einde van de 19e eeuw bieden wijnboeren en kelders ruim 100 wijnen met bijpassende hapjes aan. De Villa is van dinsdag tot zaterdag geopend tussen 11.30 en 22 uur (www.wein-villa.de).  Bij het station van Obertürkheimer begint de wandelroute door de wijngaarden van Stuttgart (www.stuttgarter-weinwanderweg.de).
Heilbronn viert ieder jaar in september met het Heilbronner Weindorf, een van de meest bezochte wijnfeesten van Duitsland. Ongeveer 30 Wengerter (wijnboeren) en coöperaties schenken dan honderden verschillende wijnen en sekt wijnen. Bij het Traubenblütenfest in juni vindt hier ook de Buttenlaufmeisterschaft plaats. De deelnemers moeten dan met een (gevulde!) emmer op de rug een hindernisparcours afleggen. (zie www.heilbronn-marketing.de). Verder staan op www.tour-de-wein.de talrijke fiets- en wandeltochten rondom de Württemberger Weinstrasse nader beschreven. De toeristische diensten van Hohenlohe en Heilbronn bieden arrangementen voor fietstochten en evenementen aan zoals ‘Weinlese hautnah’ of ‘Pralinen-, Wein- und Essigprobe‘.
Op www.weinreisen-wuerttemberg.de kunnen behalve fietstochten ook wijnstudiereizen en wandelingen in het spoor van dichters en denkers geboekt worden. Wanneer de grote hoeveelheid aanbiedingen wat verwarrend overkomt, dan biedt de site www.reise-baden-wuerttemberg.de een zeer goed overzicht.
Een mooie afsluiting van deze reeks en ik zou tot slot willen zeggen dat het zeker een bezoekje waard is.

No comments:

Post a Comment