Friday, February 8, 2013

Wijn in Duitsland – deel 4

Voor veel wijnleken is het lezen van een vol geschreven Duits wijnetiket niet gemakkelijk. Er staat zeer veel door de Duitse wetgever verplicht gestelde informatie op. Om duidelijkheid te verschaffen is men de laatste decennia aan vereenvoudiging gaan werken. De voor de consument meest belangrijke informatie is voornamelijk welke smaak men kan verwachten. Warenhuizen gebruiken steeds vaker kleurencodes om de zoetheid en karakter van een wijn aan te duiden.
De wetgever heeft twee nieuwe begrippen smaak/kwaliteitsprofiel op de markt gebracht.
·         “Classic” is een nieuwe aanduiding voor een redelijk goede min of meer drogere kwaliteitswijn, waarin het restzoet en zuurgraad een zekere balans hebben. Het smaaktype is daarmee bekend en wijngaardnamen hoeven niet meer op het etiket vermeld te worden. Regio afhankelijk wordt er wel een bepaald druivensoort, die typisch voor een bepaalde streek is, voorgeschreven en op het etiket vermeld.
·         “Selection” is ook een droge wijn maar vertegenwoordigd een hogere klasse. De eisen zijn strenger. Zoals opbrengst per ha, rijpheid van de druiven, alcoholgehalte e.d. De wijngaard wordt hier wel op het etiket vermeld.
Een klassiek Duits wijnetiket kan als volgt worden verklaard
·         2002: oogstjaar
·         Riesling: druivenras
·         Spätlese: kwaliteitsniveau
·         Oppenheimer: naam van het Bereich
·         Herrenberg: naam van de Grosslage
·         Rheinhessen: wijnstreek in Duitsland (Anbaugebiet)
·         Weingut: adres van de producent
·         Amtliche Prüfungsnummer (AP-nummer)
·         Alcoholgehalte en inhoud
Met het AP-nummer kan de exacte herkomst van een wijn achterhaald worden aan de hand van gedetailleerde stafkaarten. Alle QbA en QbA mit Prädikat-wijnen hebben dit Amtliche Prüfungsnummer. Van elke partij wijn worden 2 flessen bewaard in een controlelaboratorium. Als er zich later problemen voordoen met de inhoud van de partij, kan een proef uitsluitsel geven.
Het nummer geeft de volgende informatie: Bijvoorbeeld: 4 387 4340 13 03
·         4 = volgnummer van het onderzoeksstation, waar de wijn is gecontroleerd
·         387 = plaats waar het wijngoed is gevestigd
·         4340 = volgnummer dat aan het wijngoed is toegekend
·         13 = de partij wijn die ter controle werd voorgelegd
·         03 = jaar waarin de wijn is gecontroleerd
De kwaliteitscontrole die de partij wijn moet ondergaan bestaat uit drie fasen:
·         Test van de rijpheid van de druiven bij de oogst
·         Chemische analyse na de gistingsfase
·         Een smaakproef en blinde proeverij.
·         Vervallen en onofficiële termen
Op Duitse wijnetiketten kan men nog veel meer vermeldingen aantreffen. Sommige zijn met de nieuwe wijnwetgeving vervallen, andere zijn onofficieel.
·         Naturrein - Voor wijnen van een zekere klasse zonder enige toevoeging. Een soort voorloper van Q.b.A.-wijnen.
·         Feinste of Feine - Goede kwaliteit
·         Hochfeine - Hele goede kwaliteit
·         Steillage - Een steile ligging van een wijngaard waarmee men op een grote kwaliteitsklasse wil duiden.
·         Fuder-nummer - Is een classificatie van de wijnmaker zelf. Hiermee duidt hij met speciale zorg geoogste en opgevoede wijn.
·         Een X-aantal sterren ** - Is net zoiets als Fuder-nummer.
Tegenwoordig kent men ook de termen Grosses Gewächs en Erste Lage, die worden gebruikt voor de beste wijnen van de VDP. Deze komen voort uit bijzondere goede oogsten Hochgewächs en Erstes Gewächs.

No comments:

Post a Comment