Sunday, March 30, 2014

Tambomachay

De archeologische site van Tambomachay ligt op ongeveer 8km ten Noord-Oosten van Cusco en is eenvoudig te bereiken per busje/auto in 15 minuten. Tambomachay ligt in het voorgebergte dichtbij de hoofdweg naar Antisuyo aan de andere kant van de Tambomachay-rivier. De archeologische site beslaat 437m2 en ligt op 3.700m hoogte.

Op basis van overleveringen was Tambomachay niet alleen een geliefde rustplaats voor reizende Inca’s waar men de watervoorraaden aanvulde, maar ook een van de pilaren van de verdedigingswerken in de Cusco-vallei

De naam Tambomacha is afkomstig van 2 woorden uit de Quecha taal: Tampu wat collectieve accommodatie betekent en Mach’ay wat rustplaats betekent. Een andere betekenis van het woord machay is grot. Dit is een goede beschrijving van de omgeving. De rotsformaties zijn erg indrukwekkend en werder door de Inca’s vereerd en gebruikt voor magische rituelen.

Tambomachay bestaat uit een serie van steenstructuren, met veel detail uitgehouwen, aquaducten en watervallen die hun oorsprong vinden in thermale bronnen. De hoogstaande architectuur is opmerkelijk en bestaat uit 4 muren en gelaagde terrassen ingebed in de heuvel. Deze zijn gemaakt met behulp van onregelmatige, veelvlakkige stenen. De terrassen werden gebruikt om producten te verbouwen. Op het laatste terras vind je een dikke muur van 15 meter lengte en 4 meter hoogte die 4 nissen herbergt. Verder vind je er een versterkte ronde toren die zo goed als zeker voor verdediging van de locatie en communicatie werd gebruikt.

In Tambomachay werd het water vereerd als bron van leven. De locatie had een buitengewoon hydraulisch systeem. Twee aquaducten garanderen een constant aanvoer van schoon water gedurende het hele jaar wat afkomstig is uit een bekken in een hoger gelegen deel. Een netwerk van kanalen zorg ergvoor dat het water uiteindelijk terechtkomt in een stenen bekken op het laagste niveau. Dit bekken moest een liturgische bron worden waar de Inca’s het water konden vereren samen met de edellieden.

Als je het monument bekijkt vanaf de rivier zie je 2 dikke muren die de steunmuur snijden. De muur vanaf waar je uitzicht hebt op de rivier, herbergt 2 nissen en de muur die bijna loodrecht op deze muur staat, heeft een deur met een dubbele deurstijl. Dit type deur werd door de Inca’s gebruikt om het belang van de plek te onderstrepen. Als je de deur doorgaat, kom je in een klein kamertje waarin je kunt zien hoe het water door de spleten in de grond omhoog komt.

Tot op heden is het nog niet geluk om de bron te achterhalen die Tambomachay van het zeer schone drinkwater voorziet. Er zijn verschillende theorieën en ondanks dat die toch enigszins uiteenlopen, is iedereen het er over eens dat de perfectie waarmee de kanalen uitgehouwen zijn een zeer hoge mate van vakmanschap van de architecten binnen het Inca-rijk etaleert.













No comments:

Post a Comment