Sunday, March 23, 2014

Qenqo

Het Inca-rijk werd grotendeels verwoest door de Europese kolonisten in de 16e eeuw. Een deel van de indrukwekkende tempels, forten en steden werden in tact gelaten, maar zonder aanwijzing waarvoor ze oorspronkelijk dienden. De Qenqo tempel is een van deze tempels die overgebleven zijn, maar zonder duidelijke aanwijzing waar deze tempel voor diende, is het min of meer beland in een historisch vacuüm.

In Quecha, de oorspronkelijke taal van de Inca’s betekent Qenqo labyrinth of zig-zag vernoemd naar de kromme kanalen die uitgehouwen zijn in de rots. Het is duidelijk dat er vloeistoffen door het kanaal vervoerd werden, maar welke precies is tot op heden nog onduidelijk. Men vermoedt dat de opties bestaan uit heilig water, maïs bier of bloed. Echter alle drie opties duiden erop dat Qenqo gebruikt werd voor offeringen. Het is niet uitgesloten dat er ook mensen geofferd werden en dat men uit hoe de vloeistoffen uit het lichaam stroomden probeerden af te leiden of deze persoon een goed leven heeft geleden.

Qenqo is uniek voor wat beteft de bouw aangezien de tempel volledig uitgehouwen is uit een monoliet. De tempel strekt zich uit over de heuvel en is zoals gezegd uitgehouwen uit de rots. De door mensen uitgehouwen tunnels verbinden de kamers in de tempel die op natuurlijke wijzen tot stand gekomen zijn. Een van deze kamers heeft 19 kleine niches en heeft veel weg van een amfitheater. Het specifieke doel van dit amfitheather is niet geheel duidelijk, maar men gaat ervanuit dat dit voor offeringen gebruikt werd aan de goden van de zon, de maan en de sterren, die op deze locatie vereerd werden.

Op basis van de beschikbare informatie ontstaat de indruk dat de Qenqo tempel een zeer heilige locatie was voor de Inca’s. Over de overledenen werd hier geoordeeld en mogelijk werden de lichamen van de overledenen ook gebalsemd in de bochtige tunnels. Ook werd er bloed geofferd aan de goden. Ondanks het griezelige doel waarvoor de tempel gebrukt werd, is het toch een wonderbaarlijk werk van historische architectuur en is daarmee zeker een bezoekje waard.









Enkele foto's van Qenqo.

No comments:

Post a Comment