Sunday, March 16, 2014

Saqsaywaman – deel 2

Na de inname van Cusco werd Saqsaywaman door de Spanjaarden gebruikt als bron voor stenen waarmee het Spaanse gebouwen bouwde in het centrum van Cusco. Als gevolg hiervan werd in slechts enkele jaren een groot deel van het Saqsaywaman complex gesloopt. De gebouwen die men ermee bouwde waren voornamelijk overheids- en religieuze gebouwen zoals kerken. Ook werden de stenen gebruikt voor het bouwen van huizen voor de rijke Spanjaarden. De stenen die je nu nog ziet in Saqsaywaman zijn de stenen die destijds te groot waren om eenvoudig te vervoeren.

Op 13 maart 2008 ontdekten archeologen enkele nieuwe ruïnes aan de randen van het huidige Saqsaywaman complex. Men gaat ervanuit dat deze gebouwd zijn door de Killke samenleving. Op basis van de opgravingen gaat men ervanuit dat deze een ceremoniële functie hadden, maar het exacte doel waarvoor deze gebruikt werden is tot op heden onbekend. De Killke’s bewoonden de locatie gedurende de jaren tussen 900 en 1200 v.Chr. Dus ver voor de Inca’s de locatie bewoonden. Helaas zijn delen van de ruïnes beschadigd geraakt door zware regenval in het gebied in 2010.

De Inca’s gebruikten dezelfde bouwtechnieken in Saqsaywaman als men eerder gebruikt had voor al hun bouwwerken alleen dan op een grotere schaal. De stenen werden ruw gehouwen in de groeves met behulp van water en rivierkeien. Vervolgens werden ze met touwen naar de bouwlocatie gesleept. Voor deze verplaatsingen waren vaak honderden mannen nodig. Op locatie werden de stenen wederom met behulp van water en rivierkeien verder uitgehouwen tot ze aan de benodigde afmetingen voldeden waarna ze werden geplaatst. Het werk werd overzien door Inca architecten en grotendeels uitgevoerd door groepen mannen die moesten voldoen aan hun verplichtingen jegens de staat. In dit systeem, werd ieder dorp geacht een aantal mensen te leveren die moesten meewerken aan de bouw van publieke werken.

Voor meer informative over de bouw, welke techieken gebruikt werden voor de bouw en het vervoeren van stenen zijn er werken beschikbaar van een professor genaamd Protzen en Vince Lee. Beiden zijn architect en geven hun perspectief op basis van analyses en research.












Nog enkele foto's van Saqsaywaman.

No comments:

Post a Comment