Saturday, March 1, 2014

Cusco – City Tour – deel 3

Een groot deel van de kunstwerken in de kathedraal zijn afkomstig van de Escuela Cuzquena, een kunstenaarsopleidingsinstituut (lekker scrabblewoord J) in Cuzco. Deze school was gebouwd door de Spanjaarden met als doel de Inca’s en hun nakomelingen te onderwijzen in methodes en disciplines van de Europese renaissance kunststijl. De Escuela Cuzquena was beroemd in heel gekoloniseerd Zuid-Amerika. Echter de Quecha-schilders mochten alleen scenes schilderen over Europese of katholieke zaken. Ook mochten zij hun schilderijen niet met hun eigen naarm signeren. Vele kunstwerken zijn dus niet terug te herleiden naar de oorpsronkelijke schilder. Echter ik zal kort enkele van de meest bekende kunstwerken die in de kathedraal gevonden kunnen worden beschrijven.

  • Pintura Senor de Los Temblores. Dit is het oudste schilderij in Cusco en is een beeld van de stad tijdens de aardbeving van 1650. In het schilderij zie je veel mensen die een kruisbeeld dragen op het Plaza de Armas en bidden dat de bevingen en trillingen zullen stoppen.
  • Vicente de Valverde. Dit is een portret van de monnik die later bisschop van Cusco werd, nadat hij Francisco Pizarro vergezeld had op zijn vele veroveringstochten.
  • Christus’ 12 gelijkenissen. Dit is een inmiddels niet meer complete collectie van oorspronkelijk 12 schilderijen van de schilder Diego Quispe Tito. Oorspronkelijk waren er 12 schilderijen die de 12 maanden en sterrebeelden uitbeelden met daarin verwerkt gelijkenissen van Jezus Christus

Verder zijn er nog de andere kerken van het kathedraalcomplex: de Iglesia de la Compania de Jesus en de Iglesia del Triumfo. Toen in 1571 met de bouw van de Iglesia de la Compania de Jesus begonnen werd, besloten de Jezuïten dat deze kerk de meest indrukwekkende kerk van Cusco moest worden. De aartsbisschop reageerde daarop door te zeggen dat deze kerk niet mocht concurreren met de kathedraal voor de zetel van het bisdom. Dit conflict liep destijds zo hoog op dat Paus Paulus III in Rome geraadpleegd werd. De lange tijd die nodig was om het bericht per schip naar Paus Paulus te sturen en vervolgens een antwoord te ontvangen was zo lang dat de bouw van de kerk inmiddels bijna voltooid was. Dit zegt de overlevering tenminste, maar dat lijkt mij persoonlijk wat lang aangezien de gemiddelde duur van de bouw van een kerk 30-50+ jaar is en de gemiddelde levensverwachting van de mensen in die tijd niet noodzakelijkerwijs heel hoog was. Ondanks dat de Jezuïten het gelijk niet aan hun zijde hebben gekregen is het hen echter wel gelukt om de sierlijke gevel van de kerk te behouden.

De Iglesia del Triumfo werd gebouwd in 1536, slechts 3 jaar nadat de Spaanse kolonisten zich er gevestigd hadden in Cusco. De kerk is gebouwd op een plek waar zich voorheen de Suntur Wasi bevond. Dit was een ceremonieel gebouw voor de Inca’s wat verbonden was met het paleis van Viracocha op een soortgelijke manier zoals nu de kathedraal van Santo Domingo en de Iglesia del Triumfo verbonden zijn.

In de volgende posts ga ik jullie uitgebreid vertellen over de historische plekken rondom Cusco.















Nog meer foto's van bezienswaardigheden in Cusco.

No comments:

Post a Comment