Saturday, April 6, 2013

Nutty Professor

Het leuke van opnieuw gaan studeren is dat je een grote verscheidenheid aan vakken krijgt. Soms is de stof (nog) bekend, soms wat minder en soms helemaal niet. Sommige vakken zijn erg interessant en sommige wat minder.
Er is ook een groot verschil tussen de docenten onderling en dan met name in de kwaliteit van lesgeven. Een van de doelen van de studie die ik nu doe is vooral ook discussie in de klas te stimuleren en van elkaar te leren. Dit omdat iedereen een andere achtergrond en andere werkervaring heeft. Sommige studenten nemen dat helaas te letterlijk en willen overal hun mening gehoord hebben. Zeker in de lessen waar je punten kunt halen klasparticipatie.
De professor van Corporate Finance heeft in deze een hele duidelijke mening. Binnen zijn vak is het niet mogelijk om punten te halen voor klasparticipatie en het stimuleren van een een discussie in de klas is hem ook volledig vreemd.
Hij heeft het indirect heel duidelijk gemaakt dat het zijn klas is, hij de regie in handen heeft en vooral zichzelf graag hoort praten. Met allerlei rare stemmetjes en flauwe grappen probeert hij de studenten aan zich te binden. Deze beste man heeft duidelijk zijn roeping gemist, want ieder college probeert hij om te toveren tot een 3 uur durende one-man standup comedy show.
De klas is ook opgesplitst in 2 kampen. Mensen zonder achtergrond of ervaring in Finance. Die vinden hem veelal geweldig, omdat hij het toch luchtig probeert te houden met zijn grappen. Verder zijn er de mensen die wel ervaring en/of een achtergrond in Finance hebben en die zijn veelal niet zo enthousiast. Zijn personality past absoluut niet binnen welke Finance organizatie dan ook. Banken, Private Equity, Venture Capital, Verzekeraars of Finance afdelingen binnen reguliere bedrijven.
Het grappige is dan ook dat je die splitsing na ongeveer 10 tot 15 minuten ziet gebeuren. De mensen met een finance achtergrond klappen dan hun computers open en gaan “iets” doen: werkemails beantwoorden (iedereen werkt volledig naast de studie en vrijdag wanneer wij college hebben is nog steeds een gewone werkdag J), internet surfen of wat dan ook maar zijn totaal niet meer gefocused op wat er in de klas gebeurt. De mensen zonder finance achtergrond hangen dan zo ongeveer aan zijn lippen wachtend op de volgende grap.
Het jammere vind ik persoonlijk dat hij lichtelijk “over the top” is. Hij leert je namelijk wel welke kritische vragen je moet stellen, wat de zaken zijn die er toe doen en waar je op moet letten, maar de manier waarop hij het doet is er helaas een waardoor hij in korte tijd de aandacht van de helft van de klas verliest. Aan de andere kant, misschien is het wel de beste manier. Hij houdt in ieder geval de aandacht vast van de mensen die daar zitten om iets te leren. Als hij het redelijk droog en feitelijk houdt, verliest hij immers mogelijk de aandacht van de mensen die geen finance achtergrond hebben en dat zijn juist de mensen die het hardste nodig hebben. Dus mogelijk werkt zijn strategie heel goed, maar vinden een aantal van de studenten met een finance achtergrond hem gewoon een “nutty professor”.

No comments:

Post a Comment