Thursday, June 18, 2015

Sightseeing in San Francisco – Coit Tower

The Coit Tower staat ook bekend als de Lillian Coit Memorial Tower, is 64 meter hoog en staat op een heuvel in de wijk Telegraph Hill. De toren werd gebouwd in 1933 op verzoek van Lillie Hitchcock Coit om de stad te verfraaien. Na haar overlijden liet ze een derde van haar bezitting na aan de stad San Francisco om de stad verder te verfraaien. Op 29 januari 2008 werd de toren toegevoegd aan het Nationaal Register van Historische Plaatsen.

De art deco toren is opgetrokken uit ongeschilderd, gewapend beton en is ontworpen door de architecten Arthur Brown Jr en Henry Howard. Het gerucht gaat dat de toren ontworpen werd op basis van het spuitstuk van een brandweerslang. Dit vanwege de affiniteit die Coit zou hebben met de brandweer van San Francisco. Deze gelijkenis schijnt echter puur toevallig te zijn.

Lillie Hitchcock Coit was een rijke socialite. Een van haar grootste hobby’s was het uitrukken als er ergens brand uitgebroken was. In de periode voor december 1866 was er geen beroepsbrandweer in San Francisco. Branden, die destijds veelvuldig uitbraken in de houten gebouwen werden geblust door de diverse vrijwillige brandweerlieden. Lillie Coit was een van de meest excentrieke personen in de geschiedenis van North Beach en Telegraph Hill. Ze rookte sigaren en droeg als vrouw broeken ver voor dat maatschappelijk acceptabel geacht werd. Ze was tevens een fervent gokker en kleedde zich vaak als man zodat ze toegang had tot de casino’s die destijds alleen toegankelijk waren voor mannen.

De voorliefde van Lillie voor de brandweer ontstond op 15-jarige leeftijd. Ze zag toen de Knickerbocker Engine Co. No 5 uitrukken voor een brand op Telegraph Hill. Op het moment dat ze besefte dat deze Engine Co te weinig brandweerlieden bij zich had, liet ze resoluut haar schoolboeken op de grond vallen en begon te helpen. Tevens riep ze omstanders op de handen uit de mouwen te steken om de “Engine Co” tegen de heuvel op te duwen om zo sneller dichter bij de brand te kunnen komen. Na dit voorval werd Lillie min of meer de mascotte van de Knickerbocker Engine Co. No. 5 en nam vaak deel straatparades met deze Engine Co. Ze werd tevens erkend als ere-brandweerman (vrouw).

Naast de Coit Tower werd er nog een monument in haar naam gebouwd. Het andere monument is een standbeeld van drie bandweermannen, waarvan er een een vrouw in zijn armen draagt. Lillie is tegenwoordig nog steeds de matrone (soort van beschermheilige voor personen die nooit zalig verklaard zijn) voor de brandweer van San Francisco.

Coit Tower

 

 
Coit Tower by Night (niet altijd oranje!)
 
 
 

No comments:

Post a Comment