Monday, June 15, 2015

Sightseeing in San Francisco – Lombard Street

Lombard Street is een Oost-West straat in San Francisco en is beroemd vanwege het feit dat de straat over 1 block met 8 haarspeldbochten vrij steil naar beneden gaat. De straat zelf als geheel is overigens langer en is vernoemd naar Lombard Street in Philadelphia door San Francisco’s landmeter Jasper O’Farrell.

Lombard Street grenst aan de Westkant aan Presidio Boulevard bij het Presidio. Vandaaruit gaat de straat Oostwaarts door de Cow Hollow-wijk. Over een lengte van 12 blokken tussen Broderick Street en Van Ness Avenue is het een verkeersader die dwars door de stad loopt en tevens bekend staat als US Route 101. Lombard Street gaat vervolgens verder door Russian Hill naar Telegraph Hill. Vanaf Telegraph Hill draait de straat naar het Zuiden en wordt het Telegraph Hill Boulevard tot aan Pioneer Park en de Coit Tower waarover later meer. Lombard Street gaat vervolgens verder vanaf Winthrop Street en eindigt op de Embarcadero als “normale” weg (dus niet als een verkeersader).

Verreweg het meest bekende deel van Lombard Street is het ene block tussen Hyde Street en Leavenworth Street met de 8 haarspeldbochten. Deze 8 haarspeldbochten geven de straat tevens de eer van “meest bochtige straat in de wereld”. Het ontwerp werd in eerste instantie voorgesteld door Carl Henry en aangelegd in 1922. De bedoeling was om de straat vriendelijker te maken voor verschillende voertuigen. Dit omdat de straat met een stijgingspercentage van 27% eigenlijk ongeschikt was voor heel voertuigen. Tevens was het erg gevaarlijk voor voetgangers en met name mensen in een rolstoel. Dit specifieke stukje van Lombard Street is eenrichtingsverkeer en als je de foto’s ziet hieronder snap je meteen waarom. Het wegdek bestaat uit een rode steen en het verkeersbord aan het begin van dit block adviseert niet harder te rijden dan 5mph oftwel 8kmh. Dit stukje is tevens goed te bereiken met de cable-car, specifiek de Powell-Hyde-lijn die stopt bovenaan de straat waar dit block begint.

Dit is tevens een stukje straat in San Francisco waar de huizenprijzen niet bepaald goedkoop zijn. Dit is aan de ene kant zeer apart, want je hebt aboluut geen privacy, voor de deur parkeren is er niet bij, je auto wassen op de oprit is onmogelijk. Als je geen garag hebt, kun je al je boodschappen op en neer dragen en je hebt echt continu toeristenverkeer door je straat. San Francisco is namelijk een enorme toeristische trekpleister en een bezoek aan San Francisco is eigenlijk niet compleet zonder een bezoekje aan Lombard Street.

By Day

 
 
Deze hoeveelheid verkeer is geen uitzondering
 
By Night
 

No comments:

Post a Comment