Saturday, August 9, 2014

Jimmy Buffett

Na het bezoek aan The Greenbrier was er op de parkeerplaats van de Fair nog een openluchtconcert van Jimmy Buffett. Jimmy Buffett is het Amerikaanse equivalent van Nederlandse volkszangers. Buffett treedt op met zijn band: de “Coral Reef Band” en zijn muziekstijl wordt wel omschreven als “Island Escapism Lifestyle”. Samen met zijn band heeft hij onder andere het liedje Margaritaville opgenomen wat op de 234e plaats staat in de Amerikaanse histlijst: Songs of the Century.  Hij heeft een trouwe schare fans die beter bekend staan als Parrotheads. Als je naar een concert gaat, zie je dus een groot aantal fans uitgedost in rieten rokjes (zowel mannen als vrouwen), hawaii shirts en papegaai-koppen op hun hoofd

Naast zijn succes als muzikant is Buffett ook een succesvol schrijver en is hij (mede)eigenaar van twee restaurantketens: “Margaritaville” en “Cheeseburger in Paradise”. Cheeseburger in Paradise is vernoemd naar een ander liedje. Margaritaville heeft hij zelf in eigendom en Cheeseburger in Paradise wordt gerund samen met OSI Partners, wat het moederbedrijf is van Outback Steakhouse.

Zoals vele artiesten begon Buffett zijn carriere in Nashville, Tennessee tegen het einde van de jaren ’60 en nam hier zijn eerste album op. In het begin trad hij zelfs op als straatartiest. Het was de country-zanger Jerry Jeff Walker die hem meenam op een trip naar Key West, Florida om op te treden als straatartiesten. Buffett koos er toen voor om in Key West the blijven en transformeerde zijn stijl en imago naar een easy-going beach bum: mensen die van het strandleven houden en zowel zichzelf als de wereld om hen heen niet al te serieus nemen. In Florida begon Buffett met het combineren van country, folk en pop muziek met tropische eilanden-invloeden. Hij bezoekt regelmatig het eiland St. Barts alsook andere eilanden in het Caribisch gebied. Uit deze bezoeken haalt hij veel inspiratie voor zijn liedjes. Cheeseburger in Paradise zou hier zomaar een voorbeeld van kunnen zijn. J

In 1977 bracht hij een album uit genaamd: Changes in Latitudes, Changes in Altitudes met de song Margaritaville wat uiteindelijk voor de grote doorbraak zorgde. In de jaren ’80 verdiende Buffett vele malen meer aan zijn concerten dan aan zijn albums. Als gevolg hiervan nam het aantal concerten dat hij jaarlijks gaf flink toe.

In 1985 opende Buffett een Margaritaville winkel en 1987 een Margaritaville restaurant. In augustus in 2000 hebben Buffett en zijn band zelfs een optreden verzorgd op het gazon van het Witte Huis voor president Bill Clinton. Van de meer dan 30 Jimmy Buffett albums hebben er 8 Goud gehaald en 9 een of meerdere malen Platinum. Zijn meest recente album dateert van augustus 2013.

No comments:

Post a Comment