Friday, August 29, 2014

FDNY - Deel 2

Na een korte warming up was het tijd om onze outfits op te halen: broek, jas, balaklave, helm, handschoenen en gasmasker. Daarna was het tijd om de oefeningen te gaan doen.

De eerste oefening was een bomexplosie met een stadsbus. Vooraf krijg je een kleine toelichting en vervolgens moet je onderling taken verdelen en dit oplossen. Dus zodra we de “Go” kregen renden we allemaal als een kip zonder kop naar de bus en de lichamen toe, totdat de oefening afgeblazen werd. We waren allemaal “dood”. Blijkbaar lag er in de bus nog een explosief en dit was “ontploft” en we waren allemaal “dood”. Blijkbaar was er in de aanloop naar deze dag een briefing geweest waar men uitgelegd had hoe deze bommen eruit zien en hoe je dit aan moet pakken. Alles wat mis kon gaan ging dus ook mis. Er werden lichamen van dode mensen (dummy’s) weggehaald, het hele team ging tegelijk erop af. “Dode” dummy’s kon je herkennen aan het feit dat er “dead” op was geschreven of een papier eraan bevestigd was met dit woord.

Vervolgens kregen we een korte uitleg: zet eerst de omgeving af. Stuur een of twee verkenners naar het voertuig en de rest zoekt dekking achter een gebouw. Als jij de bus kunt zien, kan de bom jou raken was het motto. En dode lichamen (dummy’s) moet je laten liggen. Je dient alleen te focusen op mensen die nog leven. De tweede keer ging het een stuk beter. Alle begin is moeilijk zullen we maar zeggen. J

De tweede oefening was een search en rescue oefening. Het scherm van je gasmasker werd geblindeerd en je moest op handen en voeten door een ruimte kruipen op zoek naar slachtoffers. Dit omdat de warmte opstijgt en het blijkbaar dichterbij de grond koeler is en er minder rook is. Gedurdende de oefening krijg je dan een noodsignaal en dien je zo snel mogelijk de ruimte te verlaten en jezelf in veiligheid brengen. We konden 2 van de 3 dummy’s in veiligheid brengen waarvan ik er 1 blijkbaar aan het hoofd mee naar buiten sleepte. Aan de andere kant, soms is dat wel wat nodig is want ineens midden in een oefening opstaan zonder zicht en een dummy van 75 kilo optillen is niet gemakkelijk. Zeker als er om je heen een hoop geschreeuw en geluid is. Je weet echter wel dat als die persoon er niet uitsleept hij/zij het zeker niet overleeft.

Daarna was er een oefening waarbij je met een team van 4 de brandslang over 10-20 meter naar voren moest brengen, terwijl je probeert een brand te blussen. Je nadert dus de brandhaard. Het is dus even puzzelen om de juiste verdeling te vinden in combinatie met de druk van her water. Omgaan met de waterdruk valt overigens nog best tegen. Zeker als ze er dan bij vertellen dat je in vergelijking met de pro’s maar met de helft van de druk werkt.

Verder was er een oefening waar we verder bouwden op de vorige oefening.  We zaten in een flatgebouw op de 3e etage en moesten door de gang de brandslang naar een brandhaard manoevreren. Bijna alle oefeningen doe je in volledige outfit met gasmasker en zuurstoffles op je rug. De “branden” zijn overigens geen echte branden maar meer gashaarden die ze op elk willekeurig moment aan en uit kunnen zetten.

No comments:

Post a Comment