Sunday, August 17, 2014

FDNY

Leadership is een belangrijk onderdeel van de MBA studie en om daar ervaring in op te doen organizeert Wharton verschillende excursies. Zo kun je onder meer de Kilimanjaro beklimmen, Hiken in de Andes, een 6-daagse trip naar Antarctica, 2 dagen trainen met de mariniers in Quantico, ijsklimmen en een dagje trainen met de brandweer in New York (Fire Department New York oftewel FDNY). De mogelijkheden kunnen enigszins beperkt zijn aangezien ze niet mogen overlappen met colleges en je de kosten inclusief de reis en hotel uit eigen zak moet betalen zonder dat je er studie credits voor krijgt.

Aangezien de excursie naar het marinierscomplex in Quantico en de trip naar Antarctica niet openstonden voor mij, koos ik uiteindelijk voor de FDNY. Je mag dan een dagje trainen met de NY brandweer op hun trainingsacademie op Randall’s Island.

De academie zelf ligt op een terrein van 27 acres vlakbij de Triboro-brug die de 3 boroughs (wijken) Manhattan, Queens en Bronx verbindt. Naast en rondom de academie ligt een recreatiegebied van 68 acres. Hier zie je onder andere een park, sportvelden (tennis, honkbal en voetbal), wandel- en fietspaden. Dit gebied wordt door de academie actief gebruikt voor conditietraining. In hun vrije tijd kan men daar ook andere sporten beoefenen zoals tennis, voetbal en honkbal. Zo zijn er binnen de brandweer verschillende teams ondergebracht in competities die op deze velden tegen elkaar spelen.

Het Downing-stadion wat plaats biedt aan 22.000 man wordt gebruikt voor grote evenementen en speciale presentaties. Het “afstuderen” van een klas met nieuwe recruten. De training is overigens best pittig. Iedere ochtend om 06.00 begint de groep met een workout van ongeveer 1.5-2 uur. Deze workout bestaat uit 1-1.5 uur met push-ups, oefeningen met (lichte) gewichten en andere cardio fitness oefeningen. De combinatie cardio met push ups gaat na een tijdje toch echt doorwegen. Dit wordt allemaal gedaan op een bepaald deel van het terrein. Na deze workout gaat de hele groep eropuit voor een loop van ongeveer 30-45 minuten op het eiland. Zodra ze hiervan terugkomen mogen ze zich even opfrissen en begint met de andere delen van de opleiding: theorie en praktijkoefeningen.

De praktijkoefeningen worden op verschillende plaatsen op het terrein gedaan waar men bepaalde potentiele situaties die men tegen kan komen nagebouwd heeft.

De academie heeft in een van de gebouwen ook een herdenkingsmonument opgericht waar foto’s zijn aangebracht van de mensen die gedurde het werk overleden zijn met een specifiek monument voor de collega’s die overleden zijn tijdens de ramp op 9/11 toen de vliegtuigramp met de Twin Towers gebeurden. Alhoewel dit toch al weer meer dan 10 jaar geleden is, werd de man die ons rondleidde nog steeds emotioneel toen hij erover vertelde.

Professionele brandweerlui zijn wat dat betreft net als bijvoorbeeld beroepssoldaten toch net even anders dan gewone mensen. Zij gaan samen door een heel intens trainingsprogramma heen en dit creĆ«ert vaak een band voor de rest van hun leven. Daar komt dan nog bij dat zij dagelijks hun leven riskeren voor anderen terwijl zij “gewoon” hun werk doen en de veiligheid proberen te garanderen van alle burgers. Als er dan iemand overlijdt, verliezen zij vaak niet alleen een gewaardeerd collega, maar tevens een goede vriend/vriendin.

Verder is het prachtig om te zien hoe trots deze mensen zijn op hun werk. Ieder “House” oftewel kleine kazerne heeft vaak een nummer en een logo. In verglijking met Nederland heeft de brandweer in de VS veel meer kleine(re) kazernes waar vaak 1 of 2 wagens staan. Het logo zie je vaak heel prominent op de neus of de achterkant van de truck. Sommigen gebruiken ook vlaggen. Daarnaast worden de trucks waanzinnig goed schoongehouden, wat geen eenvoudige opgave is aangezien er bij branden veel roet en rotzooi vrijkomt en de brandweerlui nadat de brand geblust is niet eerst hun hele uitrusting uitdoen voor ze in de truck stappen ;-).




9/11 Monument

No comments:

Post a Comment