Sunday, January 19, 2014

Term 5

Term 5 was de voorlaatste term oftewel de penultimate term en dat aan de University of Penn. It’s all in the name zullen we maar zeggen. Dit was zowel vakinhoudelijk als qua studiedruk veruit de zwaarste term. Gemiddeld heeft een term tussen de 3 en 3.5 credits aan vakken en voor deze term had ik vakken gekozen met een totaal van 4 credits: investment management (portfolio management), derivatives (opties en derivaten), een entrepreneurship class en executive leadership.

Investment Management was een zwaar vak aangezien het voornamelijk toegepaste statistiek is en laat dat nou net iets zijn wat niet mijn allersterkste kant is. Dat ging dan ook nog gepaard met een professor die veel te veel stof wil behandelen in te weinig tijd en als gevolg daarvan heel snel gaat praten.

Derivatives was ook een vak met heel veel onderliggende wiskunde. Nu was het probleem dat ik gedurende term 5 tegen visumproblemen aanliep en als gevolg daarvan niet genoeg tijd kon steken in deze 2 vakken wat zich direct vertaalde in moeite om het hoge tempo bij te houden.

De entrepreneurship class was goed te doen. Het vak bouwde voort op concepten die in eerdere entrepreneurship vakken behandeld waren. Er zat zowel wat uitbreiding in en ook werd er op bepaalde concepten dieper in gegaan. Het was in ieder geval weer erg leuk en leerzaam om met een groepje aan een business plan te werken voor een product wat we in de markt wilden zetten. Tijdens de laatste sessie mochten we ons business plan presenteren aan een groep venture capitalists (potentiële investeerders in startups). Aangezien deze mensen jaarlijks vele businessplannen voorbij zien komen, was dit niet alleen een enorm leuke, maar ook leerzame ervaring omdat zij toch goede kritiek en verbeterpunten aandragen, mocht je inderdaad je plan daadwerkelijk uit willen voeren.

De executive leadership class was een vak met veel psychologie een veel introspectie. Je werd heel nadrukkelijk gevraagd om goed voor jezelf het volgende in kaart te brengen: je visie, je waarden en wie/wat belangrijk voor je zijn en ook kritisch te kijken naar de 4 cirkels die je leven bepalen: jezelf, werk, familie en gemeenschap. Als je weet wat en wie in deze cirkels belangrijk zijn en wat de wederzijdse verwachtingen zijn, kun je proberen ze te integreren. Let op! Er is een verschil tussen balanceren en integreren. Balanceren gaat uit van uitruilen en integreren gaat uit van samenvoegen zonder uitruil of concessies. Dit geeft toch net even een andere kijk op de zaken en zorgt er ook voor dat je anders over bepaalde oplossingen gaat denken en ze mogelijk ook in andere hoeken gaat zoeken. Het was een vrij soft vak na alle wiskundige vakken, maar het kan zeker goed van pas komen als je jezelf de methode goed eigen maakt.


Op dit moment ben ik vooral erg blij dat deze term erop zit en ik aan de laaste term kan gaan beginnen. Het einde is in zicht! J

No comments:

Post a Comment