Friday, December 6, 2013

Polo in Argentinië

Polo is in Argentinië een razend populaire sport. Voetbal is veruit het populairst en daarna zijn het rugby, hockey en polo, niet noodzakelijk in die volgorde. In de vorige posting had ik al verteld over het bezoek aan La Dolfina, de club van ’s werelds beste polo speler Adolfo Cambiaso. In ieder geval dat werd ons verteld.

Nu is het echter zo dat op dit moment Adolfo Cambiaso niet de nummer 1 van de wereld is, maar de nummer 2. In ieder geval volgens de  ranking op World Polo Tour wat de toonaangevende ranking is. Volgens deze ranglijst is Facundo Pieres de nummer 1. Hij speelt echter voor een concurrerend team. Het is echter wel zo dat Adolfo jarenlang de onbetwiste nummer 1 is geweest.

Het grappige is overigens wel dat als je die lijst bekijkt, er van de top 20 maar liefst 15 uit Argentinië komen en uit de top 10 maar liefst 8 inclusief de nummers 1 en 2. Dit is zeker een indicatie voor wat betreft hoe erg polo leeft in Argentinië.

Zo vinden ook de 3 grootste en meest belanrijke toernooien plaats in Argentinië. Samen worden deze 3 toernooien ook wel de “Triple Corona” genoemd. Deze 3 toernooien zijn: Argentijns Open, Hurlingham Open en de Tortugas Cup. Toen Adolfo Cambiaso in 1994 met het team waarvoor hij toen speelde de Triple Corona won, werd hij gepromoveerd naar handicap 10. Dit is de hoogst haalbare handicap in de polosport en destijds was hij de jongste speler die ooit handicap 10 behaalde.
De grootste concurrent van het team La Dolfina is het team Ellerstina. Dit is het team waar Adolfo Cambiaso voor speelde voordat hij zijn eigen team startte. De huidige sterspeler van het Ellerstina team is de eerder genoemde Facundo Pieres. Facundo Pieres, geboren in 1986, werd op 19 jarige leeftijd gepromoveerd tot handicap 10 en loste daarmee Adolfo Cambiaso af als jongste speler die ooit handicap 10 behaalt heeft.

In landen als Nederland heeft de polo sport veel meer een elitair karakter dan in bij voorbeeld een land als Argentinië. Er zijn wel grote financiële investeringen nodig om polo op hoog niveau te kunnen spelen aangezien de kwaliteiten van het paard zeker een belangrijke invloed hebben en je meerdere paarden nodig hebt om een wedstrijd op topniveau te kunnen spelen. Desondanks heeft de polo sport in Argentinië een zeer breed draagvlak en grote populariteit onder de bevolking.
Het kan even zoeken zijn om een wedstrijd te kunnen vinden, maar met mooi weer en een lekker zonnetje is het absoluut een aanrader om er eens een kijkje te gaan nemen en zeker in Argentinië. J

No comments:

Post a Comment