Thursday, October 23, 2014

Al Zayed Moskee

De Sheikh Zayed Grand Mosque oftewel  جامع الشيخ زايد الكبير‎ in het Arabisch voor degenen die een nieuwe taal willen leren J is gelegen in Abu Dhabi, de hoofdstad van Verenigde Arabische Emiraten. De moskee wordt gezien als de hoofdlocatie voor gebedsdiensten in de Emiraten.
Aangezien het de grootste moskee in het land is, is het zoals reeds vermeld, de hoofdlocatie voor gebedsdiensten en specifiek het vrijdagsgebed en de Eid-gebedsdiensten. Er zijn 2 “Eid’s” per jaar. 

De eerste Eid markeert de laatste dag van de Ramadan-maand en de tweede Eid markeert de voltooiing van de Hadj Pelgrimstocht. De Hadj is een een van de vijf pilaren van de islam. Het is een pelgrimstocht naar Mekka die iedere moslim geacht wordt minimaal eens in zijn of haar leven te voltooien. De tocht eindigt in Mekka bij de Kaaba oftewel de heilige zwarte steen. Tijdens de Eid-gebedsdiensten komt het voor dat er meer dan 40.000 gelovigen in de moskee samenkomen om er te bidden.

De moskee heeft ook kantoren in de Oostelijke minaretten. Vanuit deze kantoren worden de dagelijkse activiteiten in en rondom de moskee gemanaged. De moskee heeft tevens een educatieve functie voor mensen die meer willen leren over of zich echt willen verdiepen in het geloof. Tevens zijn er specifieke programma’s voor bezoekers. Dit wordt allemaal gemanaged vanuit deze kantoren ter plaatse.

De moskee heeft ook een bibliotheek gevestigd in de Noord/Oost minaret. De bibliotheek is opengesteld voor het publiek en heeft een grote collectie boeken over een groot aantal Islamitische onderwerpen inclusief wetenschap, beschaving, kalligrafie, kunst, munten en tevens enkele zeldzame publicaties die meer dan 200 jaar oud zijn. De collectie bevat tevens een groot aantal publicaties in verschillende talen. Zo zijn er onder meer publicaties in het  Arabisch, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Duits en Koreaans.

Het ontwerp en de bouw van de moskee beoogt de de wereld samen te brengen doordat er tijdens de bouw ambachtslieden en materialen gebruikt zijn uit verschillende landen in de wereld. Zo zijn er materialen gebruikt uit Italië, Duitsland, Marokko, Pakistan, India, Turkije, Maleisië, Iran, China, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw Zeeland, Griekenland en de VAE. Aan de bouw hebben verder meer dan 3,000 werkers en 38 bekende tot zeer bekende constructiebedrijven meegewerkt. Voor de bouw werden veel natuurlijke materialen gebruikt omdat deze een langere levensduur hebben. Zo zijn er onder meer marmer, goud, halfedelstenen, kristal en keramiek gebruikt. Het Italiaanse bedrijf Impreglio stond aan het hoofd van het consortium van bedrijven dat de uiteindelijke bouw verwezenijkt heeft.

Invloeden die als inspiratie voor het ontwerp van de moskee gediend hebben zijn: Arabisch, Perzisch, Mughal en Moors. Specifiek is er inspiratie ontleend aan de Badshahi moskee in Lahore, Pakistan en de Hassan II moskee in Casablanca. De bogen zijn voornamelijk Moors terwijl de minaretten klassiek Arabisch zijn. Het ontwerp van de moskee is dus oprecht een smeltkroes van verschillende invloeden.


No comments:

Post a Comment