Mensen die denken aan Latijns-Amerikaans eten, denken waarschijnlijk al
snel aan het heerlijke Mexicaanse eten: taco’s, burrito’s, enchilada’s,
chimichanga’s en hot plates. Verder zal men vermoedelijk denken aan de
Argentijnse steaks en Brazilië doet daar niet veel voor onder voor een goed
stuk vlees. Echter een van de beste doch minder bekende keukens in
Latijns-Amerika is de Peruviaanse keuken. Deze is voornamelijk bekend om slow
cooked (langzaam gegaard) eten. Hierdoor is alles super mals en blijven alle
smaken goed bewaard.
Na wat onderzoek kwam ik bij een leuk restaurantje op de grens van San
Isidro en Miraflores terecht genaamd Danica. Leuk restaurantje met een sidewalk
terras. Nadat bediening me geadviseerd had over enkele lokale gerechten viel de
keuze op Lomo Saltado, Tequeños de Lomo en Pastel de Choclo.
Voor Lomo Saltado worden de lendenreepjes rundvlees gemarineerd in azijn,
sojasaus en specifieke kruiden. Vervolgens worden deze geroerbakt en daarna
geserveerd met gebakken aardappelpartjes en rijst. Erg lekker! Tequeños de Lomo
lijken heel erg op loempiaatjes. Ze kunnen gevuld zijn met rundvlees (Lomo) of
varkensvlees en worden geserveerd met een saus die lijkt op guacamole. Tequeños
komen oorspronkelijk van Venezuela, maar zijn enigszins aangepast in Peru om er
een lokale twist aan te geven.
Pastel de Choclo is een gerecht wat gemaakt wordt met Choclo oftwel
suikermaïs. De suikermaïs wordt met een beetje melk, boter en basilicum
vermalen tot een pasta en wordt later gebruikt als afdekking. De vulling (ook
wel pino genaamd) bestaat uit rundvlees, ui, paprika en kruiden. Soms wordt ook
kip gebruikt. Het gerecht zelf ziet eruit als iets tussen lasagne en een
casserole. De casserole vorm wordt met name gebruikt als het bereid wordt in
1-persoons porties. Allemaal erg lekker. Later in de week nog bij Cala gegeten.
Erg lekker en aangezien het aan het strand ligt, gaf het een heel mooi
uitzicht.
Als je verder de lijst bekijkt van de Top 50 restaurants in
Latijns-Amerika kom je een verrassend aantal Peruviaanse restaurants tegen (in
ieder geval in de lijst van 2013). Zo bevat de lijst onder meer: Astrid y
Gaston (#1), Central (#4), Malabar (#7), Maido (#11), Rafael (#13), Fiesta (#14)
en La Mar (#15). De hele lijst is terug te vinden op http://www.theworlds50best.com/latinamerica/en/
De lijst voor 2014 wordt gepubliceerd op 3 september 2014.
Verder is er nog La Rosa Nautica wat letterlijk in het water ligt en waar
je over een pier naar toe kunt lopen. En dan maar hopen dat het weer goed
blijft en er geen orkaanseizoen is J
Tot slot zijn er de Pisco Sours. Dit is een lokale cocktail waarbij Pisco
als basislikeur wordt gebruikt met een combinatie van citrussap, siroop en
eiwit. De siroop verbloemt de alcohol. Dus je moet erg opassen, want ondanks
dat het erg lekker smaakt, is het alcoholpercentage toch stevig, maar een
bezoek aan Peru is niet compleet zonder een Pisco Sour geprobeerd te hebben.
No comments:
Post a Comment