Sunday, November 30, 2014

Isla Mujeres

Isla Mujeres is een heilige plaats waar de godin Ixchel gedurende een periode van ongeveer 1000 jaar vereerd werd. Rond 1850 vestigden de eerste moderne bewoners zich op het eiland en stichtten er het dorpje Dolores.

Het hoogseizoen is gedurden de wintermaanden aangezien dan de temperatuur iets koeler is. Tijdens de zomermaanden kan het heel erg warm zijn door de brandende zon en zeer beperkte beschutting. Tijdens de zomermaanden bestaat echter wel de mogelijkheid om walvishaaien te zien omdat die dan in de omliggende wateren te vinden zijn en soms zelfs in groepen die op kunnen lopen tot 400.
Isla Mujeres kun je op verschillende manieren bereiken. De meest gebruikelijke is per boot en je kunt vanaf 4 verschillende locaties de oversteek maken:
  • Puerto Juarez gelegen aan de Av. Jose Lopez Portillo. Vanaf Puerto Juarez vertrekken er boten iedere 30 minuten tussen 05.00 en 22.30 en een laatste boot om 23.30.
  • Playa Tortugas, gelegen in de hotelzone aan de Blvd. Kukulcan (km 6.5). Vanaf Playa Tortugas gaat de boot eens per uur tusen 09.00 en 17.00.
  • Playa Caracol, ook gelegen in de hotelzone aan de Blvd. Kukulcan (km. 9.5). Vanaf Playa Caracol vertrekt er ieder 1h15 minuten een boot tussen 09.00 en 16.45.
  • El Embarcadero ook gelegen in de hotelzone aan de Blvd Kukulcan (km 4.0). Vanaf El Embarcadero vertrekt er ieder 1h15 minuten een boot tussen 09.15 en 16.30.
De ticketprijzen kunnen verschillen afhankelijk van de plaats vanwaar je vertrekt en iedere touroperator heeft vaak afspraken gemaakt met de ferry op een van deze plaatsen. Het is echter ook mogelijk om individueel en zelfstandig, zonder excursie te boeken Isla Mujeres te bezoeken.

Het eiland is ongeveer 7 kilometer lang en het Noordelijke deel ziet de meeste toeristen. Dolores en het eiland zelf zijn erg compact en alles is op loopafstand. De meeste locals leven echter op het centrale deel vanhet eiland. Ondanks dat alles goed te belopen is, zijn er ook taxi’s en taxi’s brengen je overal op het eiland heen voor 30 pesos. Echter als je naar het Zuiden van het eiland wil, bij voorbeeld om daar excursies te doen, is het raadzaam en makkelijker om een scooter of golfkarretje te huren voor een dag wat ongeveer 25 USD per dag kost (na onderhandelen J ).

De wegen zijn allemaal verhard en vormen een lus op het eiland. Zo kun je dus eenvoudig een rondje rijden of lopen over het hele eiland. Je moet echter wel enigszins voorzichtig zijn omdat er aan de Caribishe kant van het eiland flinke windstoten min of meer uit het niets kunnen komen en je enorm kunnen verrassen, zeker als je op een scooter rijdt. Om de snelheid enigszins te kunnen beperken zijn er ook een aantal verkeersdrempels aangelegd. Dus ook daar dien je rekening mee te houden.

Volgende week meer over wat er zoal te zien is op Isla Mujeres.

Monday, November 17, 2014

Cancun – deel 3

Cancun heeft ook een aantal overeenkomsten met andere toeristische bestemmingen. Zo staat er in de aankomsthal een klein legertje aan mensen die proberen de toeristen eruit te plukken en ze allerlei dingen aan te smeren van excursies tot taxi-ritjes to time-share presentaties. Een deel van de hotels in Cancun hebben naast een regulier deel namelijk ook een time-share deel.

Er zijn verschillende vormen van time-share: tijdelijk en permanent. In sommige gevallen koop je een aantal weken vakantie die je in een bepaalde periode kunt gebruiken en in andere gevallen koop je een aantal weken per jaar in een hotelappartement (eigendom).

Het grootste verschil is dat je in het ene geval daadwerkelijk een eigendomsrecht hebt, terwijl in het andere geval het puur om weken vakantie gaat met alle (belasting)gevolgen vandien.

Grappig is wel dat ze je proberen naar die presentaties te lokken. Je krijgt vaak een etentje aangeboden (meestal buffet) en een taxirit heen en terug. Vervolgens krijg je dan de hele salespitch en word je vanalles voorgespiegeld en hoe langer je het uitstelt, hoe meer ze de prijs laten zakken. En iedere keer als je aangeeft niet echt geïnteresseerd te zijn, trekt die persoon zich even terug en komt vervolgens terug met zijn/haar manager.

Deze manager geeft je vervolgens een soortgelijke pitch en een beter voorstel. Zo gaat dat even door en tot slot gooien ze er nog een speciale korting tegenaan, onder het motto: deze korting is alleen vandaag geldig.

Wat ook erg grappig is, is dat een aantal van deze salespersonen zich slimmer proberen voor te doen dan ze eigenlijk zijn. Zo was er een dame die had een specifieke calculator bij zich die ze pontificaal midden op tafel legde. Dit is een speciale calculator die vooral gebruikt wordt voor netto-contante-waarde berekeningen en dan voornamelijk binnen de investeringstak van banken. Als je ze dan echter uitdaagt om een even snel een contante-waarde berekening te maken, moet een groot deel toch het antwoord schuldig blijven.

Verder proberen ze je afentoe af te bluffen  of een spelletje te spelen: good guy-bad guy, waarbij er een een wat denigrerende opmerking maakt en dan komt vervolgens de manager om de “schade” te herstellen.

Het is een enorme industrie waar waanzinnig veel geld in omgaat. Daarnaast lijken ze vooral te willen profiteren van het “vakantie-gevoel” wat mensen hebben en daardoor wat sneller dit soort beslissingen nemen zonder daar heel goed over na te denken.

Als je het echter slim aanpakt, kun je er in de meeste gevallen wel een gratis etentje uitslepen en soms ook nog excursies tegen (zeer) gereduceerd tarief, maar goed dan moet je wel de presentaties, rondleiding en sales pitch aanhoren. J

Sunday, November 16, 2014

Cancun – deel 2

Cancun is een stad in het uiterste oosten van Mexico, gelegen op het schiereiland Yucatán in de staat Quintana Roo. De stad heeft ongeveer 530.000 inwoners en is momenteel wereldbekend als toeristenoord.

Tot de jaren 1950 van de twintigste eeuw was Cancun een onbetekenend plaatsje op een eiland in de Caribische Zee vlak bij de kust, met enige visserij en een aantal Maya-ruïnes. De Mexicaanse regering en internationale investeerders besloten echter Cancun tot toeristenoord te ontwikkelen. Het werd door middel van een dam met het vasteland verbonden en er werd een internationale luchthaven aangelegd. Vanaf de jaren zestig begon Cancun snel te groeien.

Tegenwoordig is Cancun een grote stad, waarvan het grootste gedeelte op het vasteland gevestigd is. Het is de grootste stad van Quintana Roo en de hoofdplaats van de gemeente Benito Juárez. Cancun wordt jaarlijks bezocht door drie miljoen toeristen, de meerderheid afkomstig uit de Verenigde Staten. Het voormalige eiland Cancún is nu slechts een gedeelte van de stad waar voornamelijk grote hotels, winkelcentra en uitgaansgelegenheden gevestigd zijn. Dit wordt ook wel de "hotelzone" genoemd. Deze hotelzone is een strip in het water waar alle grote hotels liggen. De strip is vanuit het Zuiden toegankelijk vanaf het vliegveld en vanuit het Noorden vanuit de stad zelf.

De "Cancunensen" zijn mensen die in Cancun wonen en komen uit alle windstreken, voornamelijk uit de rest van Mexico, Verenigde Staten en Canada, maar ook zijn er Duitsers, Spanjaarden, Belgen en Nederlanders te vinden.

De officiële taal is het Spaans, hoewel het "Maya" nog steeds een belangrijke taal is. Het Engels is goed geïntegreerd en ook is het Duits hier vaak op straat te horen.

Cancun was tot een jaar of tien geleden ook nog een van de veiligste steden van heel Mexico, dit is voornamelijk door slecht bestuur bijna omgekeerd.

In 2005 richtte de orkaan Wilma hier de grootste schade van heel Mexico aan. Er vielen doden en verschillende hotels en andere gebouwen werden geheel of gedeeltelijk verwoest. Bijna alle stranden verdwenen bijna in het geheel. Tegenwoordig is hier in Cancun bijna niets meer van te merken en de stranden zijn zelfs mooier dan voorheen.

In 2010 werd in Cancun de United Nations Climate Change Conference georganiseerd waar over een opvolger van het Kyotoprotocol werd onderhandeld.

Taxi’s in Cancun zijn allemaal gereguleerd en niet bepaald goedkoop. Als je tussen 2 plaatsen in de hotelzone heen en weer wil reizen kun je het beste de bus nemen. Dit geldt ook als je vanaf de hotelzone naar de stad wil en terug. Kosten van de bus zijn ongeveer 1 a 2 USD vs 10-30 voor een taxi en je kunt op de strip maar 2 kanten op. Lopen is wat ver in sommige gevallen aangezien de strip ongeveer 22 kilometer lang is.

Verder zijn er in en rondom Cancun een groot aantal bezienswaardigheden variërend van Cozumel (een ander toeristenoord in de buurt), Maya tempels en Isla de la Mujeres, maar daar over in de volgende posts meer.


Cancun

Het voordeel en tevens nadeel van de Verenigde Staten is dat je maar een beperkt aantal plaatsen kunt bezoeken zonder urenlang in de auto of trein te moeten zitten. Als gevolg hiervan zijn er dus heel veel binnenlandse vluchten.

Zo is het 6 uur met de trein naar New York of 50 minuten met het vliegtuig. Met de auto kun je er gemakshalve een uur of 4 bij optellen vanwege de enorme verkeersdrukte op de rink rondom Washington, Philadelphia en dan ook bij New Jersey. Boston is 10 uur met de trein of iets meer dan een uurtje vliegen. Chicago is net iets meer dan anderhalf uur met het vliegtuig en met de trein praat je dan al snel over 20 uur. San Francisco en Los Angeles is ongeveer 6 uur vliegen. Vaak zit er ook niet veel verschil tussen de ticketprijzen: trein vs vliegtuig.

Het nadeel is dat je dus veel vliegt ook vooral voor binnenlandse reizen. Het voordeel is dat veel mensen gewend zijn om te vliegen. Daarnaast liggen veel vakantiebestemmingen bij voorbeeld in het Caribisch gebied ook maar op een afstand van tussen de 3 en 4 uur vliegen. Mexico, Jamaica en de Dominicaanse Republiek om er een paar te noemen. Dus het is een kwestie van de aanbiedingen in de gaten houden en dan kun je vrij goedkoop een korte vakantie boeken. Aangezien veel Amerikanen minder vakantiedagen hebben dan Europeanen nemen ze vaak maar maximaal een week vakantie per keer. Dus de aanbiedingen zijn vaak gericht op een week/midweek.

Mexico is een geliefd vakantieland onder Amerikanen en Cancun is een van de topbestemmingen. Het is een uurtje of 4 vliegen van Philadelphia/Washington/New York en als je bij voorbeel vanuit Houston of Dallas zou vliegen is het maar goed anderhalf uur.

Nu ben ik niet helemaal bekend met de historie tussen Mexico en de Verenigde Staten, maar de twee landen hebben min of meer een haat-liefde verhouding met elkaar. Het schijnt namelijk zo te zijn dat staten als Texas en New Mexico (en nog enkele andere) oorspronkelijk Mexicaans grondgebied waren maar op een bepaald moment bij de Verenigde Staten “gevoegd” zijn. Het zou me niet verbazen als dat niet op geheel vriendelijke manier gebeurd is aangezien er heel veel olie in de grond in Texas zit. Verder is het zo dat er heel veel criminaliteit is met name in het grensgebied in Texas als gevolg van de Mexicaanse cartels die drugs en mensen het land in smokkelen. Laredo is bij voorbeel een plaats in Texas en gaat gebukt onder veel crimineel geweld.

Aan de andere kant is het juist heel grappig dat wanneer je aan Amerikanen vraagt die buiten de VS leven wat ze zoal missen, zegt een groot deel “Good Mexican Food”. Amerikanen beschouwen het min of meer als een “recht” om goed en goedkoop Mexicaans eten in de buurt te hebben waar ze wonen. Eerlijk is eerlijk, een groot deel is Taco Bell en een ander deel is restaurantjes, maar de smaken zijn duidelijk aangepast aan het Amerikaanse palet. Dit merk je heel duidelijk wanneer je daadwerkelijk in Mexico bent en in lokale restaurantjes echt Mexicaans gaat eten. Dat is toch vaak even anders en vooral net even iets pittiger. :-)

Saturday, November 1, 2014

Al Zayed Moskee – deel 2

In deze post zal ik nog even verder ingaan op de Al Zayed moskee. De moskee zelf is zo groot dat deze plaats biedt aan 40.000 gelovigen. De hoofd-gebedsruimte biedt plaats aan 7.000 gelovigen. Verder zijn er 2 kleinere gebedsruimtes die elk plaatsbieden aan 1.500 gelovigen. Een van deze ruimtes is specifiek voor vrouwen. Voor degenen die hier minder bekend mee zijn. Binnen een moskee zijn er aparte gebedsruimtes voor mannen en vrouwen. Ze beleiden ieder hun geloof maar bidden in verschillende ruimtes en nooit samen in een ruimte.

De moskee heeft 4 minaretten, een op ieder hoekpunt, die ieder ongeveer 107 meter hoog zijn. De binnenplaats inclusief aangelegde tuin heeft een oppervlakte van ongeveer 17.000 m2 oftewel 180.000 square foot. Het wordt beschouwd als het grootste bouwwerk van marmer mozaïek ter wereld.

Sivec afkomstig uit Prilep in Macedonië werd gebruikt voor de aankleding van moskee aan de buitenkant. Sivec is een specifieke marmersoort die gewonnen wordt in de Dolomieten. Voor de totale aankleding van de moskee, inclusief de minaretten, aan de buitenkant is 115.119 m2 (1.239.130 sqft) marmer gebruikt.

Verder is er Lasa gebruikt afkomstig uit Laas in Zuid-Tirol voor de interne verhogingen. Makrana afkomstig uit de gelijknamige plaats in India is gebruikt voor de aankleding van de bijgebouwen en kantoren. Tot slot is er voor de aankleding Aquabiana en Biano uit Italië en Oosters Wit en Ming Groen uit China gebruikt.

De Sheikh Zayed Moskee heeft vele speciale en unieke elementen. Zo is het tapijt in de hoofd-gebedsruimte ‘s werelds grootste tapijt dat ooit gemaakt is door de Iraanse Carpet Company. Het tapijt is ontworpen door de bekende Iraanse ontwerper Ali Khaliqi. Het tapijt heeft een oppervlakte van 5.627 m2 (60.570 sqft) en is gemaakt door ongeveer 1.200-1.300 tapijtknopers. Het tapijt zelf weegt 35 ton en bestaat hoofdzakelijk uit wol afkomstig uit Iran en Nieuw Zeeland. Het tapijt heeft in totaal ongeveer 2.268.00.000 knopen en het heeft ongeveer 2 jaar geduurd om het te vervaardigen. Je vraagt je dan af hoe dat tapijt getransporteerd is en in de gebedsruimte gebracht is aangezien marmer volgens mij niet helemaal bestaand is tegen het gewicht van een vrachtauto en hoe je het dan eenmaal in de gebedsruimte op de juiste plaats krijgt als verplaatsingen nodig zijn zonder bij voorbeeld de hulp van een kraan.

Tevens heeft de moskee 7 kroonluchters geïmporteerd van het bedrijf Faustig in München waarin miljoenen Swarovski-kristallen verwerkt zijn. De grootste kroonluchter in de Al Zayed moskee is de op-een-na grootste ter wereld in een moskee en de op-twee-na grootste ter wereld. Deze kroonluchter heeft een diameter van 10 meter en hoogte van 15 meter.

De baden langs de bogen reflecteren de zuilen van de moskee op een spectaculaire manier gedurende dag. Tijdens de avond/nacht wordt de reflectie zelfs nog spectaculairder aangezien er een uniek verlichtingssysteem aangelegd is door verlichtingsarchitecten van Speirs + Major. Dit systeem reflecteert tevens de verschillende fasen van de maan. Hele mooie blauwgrijze wolken worden door middel van licht op de buitenmuren geprojecteerd en worden donkerder dan wel lichter afhankelijk van de specifieke fase van de maan.

De 96 zuilen in de hoofd-gebedsruimte zijn bekleed met marmer en ingelegd met parelmoer. Dit is een van de weinige plaatsen waar je deze hoge mate van van vakmanschap aantreft.

De 99 namen (kwaliteiten of eigenschappen) van de God (Allah) zijn afgebeeld op de Qibla-muur in traditionele Kufic kalligrafie. De kalligrafie op de muur is aangebracht door de prominente kalligrafist Mohammed Mandi Al Tamimi uit de Verenigde Arabische Emiraten. In de de muur is tevens verlichting door middel van glasvezel geïntegreerd als onderdeel van het ontwerp.

Naast de Kufic kalligrafie is er verder ook Naskhi en Thuluth kalligrafie gebruikt in de moskee. De kalligrafisten die hieraan meegwerkt hebben zijn de prominente kalligrafisten Farouk Haddad uit Syrië en Mohammad Allam uit Jordanië.

Het is interessant om te zien hoe men binnen verschillende geloven zoveel tijd en geld bested aan het ontwerpen van gebedshuis en meer specifiek hoeveel tijd en geld er besteed wordt aan specifieke details. De katholieke kerk is hier zeker ook geen uitzondering op.