In deze post zal ik nader ingaan op de fauna van Table Mountain National Park. Grote roofdieren die door de jaren aangetroffen zijn, zijn onder andere de inmiddels uitgestorven Cape Lion. Verder zijn er luipaarden, de gevlekte hyena en de zadeljakhals. Grote planteneters zijn inmiddels ook verdwenen als gevolg van de invloeden van Europese kolonisten. Voorbeelden zijn de Afrikaanse bosolifant, zwarte neushoorn, koedoe (soort antilope), eland, bergzebra en bontebok. Echter de eland, bergzebra en bontebok zijn geherintroduceerd in het Kaap de Goede Hoop deel van het park.
Kleinere zoogdieren zoals de caracal en de Kaapse klipdas en een varieteit aan antilopes worden nog steeds in het park aangetroffen. Recentelijk is ook de klipspringer geherintroduceerd in het park.
De niet inheemse Himalayatahrgeit populatie vindt zijn oorsprong in een paartje dat in 1935 ontsnapte uit de nu gesloten dierentuin op het Grote Schuur landgoed gelegen aan de voet van Devil’s Peak. Sinds 2006 echter zijn alle Himalayatahrgeiten weggehaald van de Tafelberg om plaats te maken voor de herintroductie van de kleinere klipspringer. Voor deze herintroductie moest de tahrgeit weggehaald worden omdat beide dieren met elkaar concurreren voor voedsel en leefruimte. Het is echter niet geheel uitgesloten dat niet alle tahrgeiten verwijderd zijn en als gevolg hiervan sommige tahrgeiten nog steeds in het gebied leven.
De beerbaviaan woont voornamelijk in het Zuidelijke deel van het park. Ze zijn erg zichtbaar en populair bij toeristen. Ze kunnen echter erg gevaarlijk worden zodra ze gewend raken aan mensen om zich heen en vervolgens deze mensen associëren met gratis eten.
Veel mensen die in de omgeving van het park wonen zoals het Da Gama park, Tokai en Scarborough “botsen” regelmatig met de bavianen die herhaaldelijk proberen de huizen binnen te dringen op zoek naar voedsel. Veel van de bewoners in de omgeving zijn dan ook genoodzaakt hun huizen te beschermen door het aanleggen van hekwerk waar ze volgens stroom op zetten. Sommigen maken ook gebruik van illegale maatregelen zoals (be)afschieten met hagelgeweren, aanrijden met de auto of honden erop afsturen.
Het effect van dit soort illegale maatregelen is echter zeer beperkt aangezien het de bavianen kan verminken. Dit versterkt vervolgens de natuurlijke neiging om gemakkelijk aan eten te komen. Het is voor de bavianen dan eenvoudiger om in een vuilniscontainer op zoek te gaan naar voedselrestanten dan met 1 hand in de natuur op zoek te gaan naar eten. Het is daarom erg belangrijk dat de bezoekers van het park de bavianen niet voeren.
Rara hoeveel mensen zich daaraan houden. J
No comments:
Post a Comment